HR  EN
 • Borut Šeparović

  Rođen 1967. godine u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te na postdiplomskom studiju na DasArtsu (Napredni studiji u izvedbenim umjetnostima) u Amsterdamu. Njegova umjetnička biografija kao utemeljitelja, umjetničkog voditelja, redatelja i koreografa, istovjetna je biografiji Montažstroja. Pod njegovim umjetničkim vodstvom od samog osnutka 1989. godine skupina Montažstroj postaje zaštitnim znakom novog i drugačijeg kazališta u Hrvatskoj i inozemstvu, zadržavajući taj status sve do danas.

  Vodio je veći broj umjetničko-istraživačkih radionica u različitim zemljama (Hrvatska, Njemačka, Nizozemska, Norveška, Srbija i Crna Gora i druge) te niz godina djelovao kao pedagog na Akademiji St. Joost u Nizozemskoj. Vlastitu pedagogiju i metodologiju već dvadesetak godina izgrađuje jednako uspješno u radu sa profesionalnim izvođačima (plesači, glumci), mladim umjetnicima te osobama bez prethodnog kazališnog i umjetničkog iskustva.

 • Od samih početaka djelovanja projekti Boruta Šeparovića ostvarili su međunarodni uspjeh čemu najbolje svjedoče brojne internacionalne nagrade (Crna Gora, Srbija, Francuska, Hrvatska) te interes vodećih svjetskih medijskih agencija i kuća (MTV, CNN, Reuters, France Press). S većinom svojih predstava gostovao je na najprestižnijim internacionalnim festivalima u 20-ak zemalja. Od 1997. do 2002. godine djeluje u zapadnoj Europi osnivajući u Nizozemskoj skupinu Performingunit.

  Posljednjih godina stvara niz interdisciplinarnih i interaktivnih projekata (T-formance, Kazalište vaše i naše mladosti, T-faktor) čiji krajnji oblik i sadržaj isključivo određuje sama publika. Svakim novim projektom eksperimentira i nadilazi okvire tradicionalne kazališne prakse. Svojim nenadmašnim kazališnim ostvarenjem smatra predstavu Timbuktu s napuštenim psima i beskućnicima kao glavnim protagonistima. U dokumentarističkom projektu Srce moje kuca za nju (koprodukcija s Plesnim centrom Tala) protagonisti su nezaposlene žene koje su svoje potresne radne biografije sučelile s nacionalnom nogometnom mitomanijom. Od posljednjih projekata ističe se Vatrotehna 2.0 sa popratnim umjetničkim akcijama Achtung Alarm, Vatropokretač i B.D.L.2.0. kojima je obilježena dvadeseta obljetnica Montažstrojeva djelovanja.

 • Režirao je, koreografirao i vodio preko 50 projekata, predstava i performansa s produkcijskim potpisom Montažstroja. Zapažen uspjeh postigao je režirajući u raznim institucionalnim kazalištima projekte kao što su Generacija 91-95 i Mauzer (Zagrebačko kazalište mladih u Zagrebu), Žudnja (Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu), Re-/de/konstrukcija Razredni sovražnik (Slovensko mladinsko gledališče u Ljubljani). U produkcijama institucionalnog kazališta surađivao je i kao dramaturg na predstavama Turbofolk, Proklet bio izdajica svoje domovine, Nitko nije nevin.

  Dobitnik je Vjesnikove nagrade Dubravko Dujšin u 2009. godini za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti kroz dvadesetogodišnje vođenje skupine Montažstroj i režiju predstave Generacija 91-95. Trajno ga zanima stvaranje angažiranog kazališta i umjetnosti koji, daleko od eksplicitnoga dnevnopolitičkog diskursa, uvijek nanovo problematiziraju okružje u kojem nastaju.

<>
 

Projekti

 

Video

 

Press