MONTAЖ$TROJ 2.8

Izvještaj o djelovanju umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ u 2017. godini

PROJEKT CIJANKALIJ §218

U prvoj polovini 2017. godine kolektiv MONTAЖ$TROJ realizirao je ekstenzivan multimedijalan projekt CIJANKALIJ §218. Predložak projekta jest dramski komad Cijankalij §218 njemačkoga pisca Friedricha Wolfa iz 1929. godine, koji problematizira zakonske zabrane prekida trudnoće kao kršenje reproduktivnih prava žena. Rezultat projekta jest multimedijalna platforma cijankalij.montazstroj.hr na kojoj su sadržaji publici dostupni besplatno, prostorno i vremenski neograničeno. Temelj platforme cijankalij.montazstroj.hr jest radiofonijska obrada komada Cijankalij §218 u 9 epizoda, koje smo objavljivali sekvencijalno u okviru medijske kampanje simbolično započete 8. ožujka 2017. godine. Platforma sadrži i bogate audiovizualne materijale, kao i dokumentarne povijesne bilješke o kontekstu nastanka dramskoga djela.


PROJEKT LJUBAV & EKONOMIJA

Projekt smo zaokružili, nadogradili i nastavili u okviru događaja LJUBAV & EKONOMIJA – dokumentarnog performansa, javne rasprave i humanitarne akcije. Osnovni cilj događaja bio je razmotriti pitanje pobačaja iz socio-ekonomskog aspekta. U dokumentarnom performansu naratorica vodi publiku na povijesno putovanje uz pomoć virtualne građe koja se projicira na platno. Performans sadrži povijesnu i pravnu analizu regulacije prekida trudnoće na našim prostorima kroz 20. stoljeće. U drugom dijelu događaja predviđena je rasprava izabranih govornika iz različitih početnih polazišta s ciljem razvoja kulture dijaloga, tolerancije i stremljenja ka konsenzusu.

Umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ je u drugoj polovini 2017. godine nastavio distribuciju ovoga događaja s ciljem gostovanja u hrvatskim gradovima i u inozemstvu. Događaj LJUBAV & EKONOMIJA predstavili smo na “Sajmu filma” u Puli 14. rujna 2017. godine, kao inovativni program namijenjen mreži neovisnih kinoprikazivača u Hrvatskoj. Ostvarili smo partnerstvu s Art-Kinom u Rijeci te realizirali gostovanje događaja 27. rujna 2017. godine. Dana 29. listopada 2017. godine događaj smo predstavili u sklopu programa “Politika ženama!” u organizaciji Friedrich Ebert Stiftunga – Hrvatska. Također smo zabilježili i jedno inozemno gostovanje događaja, i to 1. prosinca 2017. godine u Subotici (Srbija), u okviru festivala Desire Central Station.


ISTRAŽIVANJE ŠTO DA SE RADI?

Od ožujka do listopada 2017. godine MONTAЖ$TROJ je proveo umjetničko istraživanje ŠTO DA SE RADI? s ciljem istraživanja društvenih preokreta u 20. stoljeću kroz vizuru nekoliko antologijskih umjetničkih predložaka. Umjetničko istraživanje u konačnici je rezultiralo konceptima, idejama i smjernicama za provedbu nekoliko umjetničkih projekata, čiju smo realizaciju u različitim fazama i intenzitetima, sukladno programskim planovima, započeli tijekom druge polovine 2017. godine. Prvi projekt jest međunarodni suradnički projekt radnoga naziva “Kineskinja” čiji je predložak istoimeni politički film Jean-Luc Godarda iz 1967. godine. Tijekom 2017. godine pokrenuli smo niz preliminarnih sastanaka s potencijalnim partnerima i suradnicima sa svrhom umjetničke i produkcijske pripreme projekta.


PROJEKT PROSLAVA

Drugi je projekt performans PROSLAVA svojevrsni multimedijalni izvedbeni putopis koji prikazuje putovanje umjetnika, Boruta Šeparovića, u Moskvu i Sankt-Petersburg u vrijeme obilježavanja stote obljetnice Oktobarske revolucije. Sam performans izvodi umjetnik na svom putu, koji se dogodio od 1. do 17. studenoga 2017. godine, a tragovi i dokazi njegova puta (fotografije, zapisi, svjedočenja, snimke, suveniri…) postaju nanovo medijatizirani u sklopu novoga performansa pred publikom. Ovaj performans je svojevrsno autobiografsko djelo redatelja, koji kroz intimna propitivanja vlastitoga života i umjetničkoga rada upućuje jedinstven prikaz naše prošlosti i sadašnjosti. Premijerna izvedba performansa održana je 18. prosinca 2017. godine u bivšem tvorničkom kompleksu Katran, a planirane reprizne izvedbe odvijat će se tijekom 2018. godine u kontekstualno specifičnim prostorima.


PROJEKT ORGANIZACIJA

Treći projekt jest multimedijalni, interaktivni i eksperimentalni projekt MONTAЖ$TROJA pod nazivom ORGANIZACIJA. Idejni koncept projekta uključuje radikalne umjetničke činove pretvaranje jedne umjetničke organizacije u vjersku organizaciju, da bi se ta ista vjerska organizacija, kroz zakonski utvrđen period, osnovala kao nova vjerska zajednica u Hrvatskoj. U srži ovoga projekta su umjetnička – performativna i teorijska – propitivanja pojma vjere, te njezinog institucionalno-birokratskog utjelovljenja unutar demokratskih država. Inauguralni performans projekta održan je 22. prosinca 2017. godine, na samu obljetnicu osnutka MONTAЖ$TROJA, kada je od publike zatraženo da postanu članovima nove vjerske organizacije.


PROJEKT NEDOVRŠENO

Kolektiv MONTAЖ$TROJ je tijekom 2017. godine nastavio rad na dugogodišnjem projektu NEDOVRŠENO posvećenom temi zdravstva kroz vizuru nikada izgrađene Sveučilišne bolnice u Zagrebu. Izrađen je novi produkcijski plan te su realizirane dvije faze snimanja filma, čiji se dovršetak snimanja planira za 2018. godinu.