MONTAЖ$TROJ 2.9

Izvještaj o djelovanju umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ u 2018. godini

KRLEЖA, ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE I ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO

U srpnju je u Zagrebu premijerno izvedena predstava KRLEЖA, ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE I ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO autora Zlatka Pakovića. U ovoj predstavi Krleža uskrsava, jer kazalište je jedina institucija čovječanstva u kojoj uskrsnuće jest moguće. Krleža je Zagrebu isto što i Eshil staroj Ateni: Čovjek koji djeluje i živi za “polis” u kojem jest, boreći se za njegove najbolje mogućnosti, usprkos uskogrudnom realitetu. U ovoj predstavi govori se o zastavama kao takvima – bez metafore. Krleža, svo vrijeme svoga dugog vijeka u Zagrebu, proživio je pod brojnim imperijalnim, nacionalnim i ideologijskim zastavama. Živio je tako u nekoliko država na istome prostoru, pod nekoliko zastava u istome narodu, s različitim himnama tih istih ljudi s kojima je dijelio dobro i zlo. A živio je svoj život po logici perspektive za doba kad zastava neće biti, jer one neće biti potrebne. S obzirom na dobru posjećenost predstave i broj osvrta i komentara na predstavu objavljenih u medijima, smatramo da je predstava bila uspješna i umjetnički kvalitetna. U studenom je predstava gostovala na Subotičkom festivalu Desiré Central Station.

Predstava je odigrana u okviru sedmog izdanja Festivala Miroslav Krleža, održanog u Zagrebu od 1. do 7. srpnja. Predstava je odigrana u tri javne izvedbe početkom srpnja (5., 6. i 7. srpnja) i privukla je više od 300 gledatelja. U inozemstvu je 19. rujna 2018. gostovala u Tuzli, a 25. studenog 2018. u Subotici.


MLADEЖ BEZ BOGA

Drugi veliki projekt na kojem smo radili tijekom cijele 2018. jest istraživački projekt MLADEЖ BEZ BOGA u kojem smo koristili participativne i istraživačke umjetničke metode. Koncept ovog projekta tijekom njegove provedbe proširili smo u odnosu na prvotno zamišljen, prije svega na temelju knjige Franca Berardija Bifa: “Heroji: masovne ubojice i samoubojstvo”. Tijekom prve polovice 2018. dogovorili smo suradnju s dvije važne kulturne institucije – Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM) i Akademijom dramske umjetnosti (ADU), s kojima smo ostvarili koprodukciju. Tijekom ljeta intenzivno smo razvijali koncept ovog programa i dogovarali dinamiku njegove vremenske realizacije. Tako smo zbog nužnog usklađivanja s programskim rasporedom ZKM-a, u čijem će se prostoru predstava igrati, morali pomaknuti premijeru predstave na 20. veljače 2019. Zbog te promjene termina nije bilo moguće da Anja Suša ostane u planiranoj ulozi redateljice (zbog njezine zauzetosti drugim unaprijed dogovorenim obvezama u tom razdoblju), pa je režiju preuzeo Borut Šeparović. 

Na glumačkoj audiciji odabrani su mladi glumci – studenti ADU, a istovremeno je započet intenzivan rad na adaptaciji romana. S glumcima i užim umjetničkim timom u rujnu je održana intenzivna edukativno-istraživačka razvojna radionica u okviru koje je unaprijeđen umjetnički koncept predstave, prije svega na temelju gore navedene knjige Franca Berardija Bifa. Tom prilikom proučavali smo dnevnike “školskih pucača” (eng. “school shooters”) – masovnih školskih ubojica – i tamo uočavali jasne poveznice s video igrama u kojima je jedini mogući kraj igre samoubojstvo igrača. Također, uočili smo jasne poveznice video igara s prevladavajućim socijal-darwinizmom, odnosno neoliberalnim društvenim dogmama. Posebnu pažnju posvetili smo video igrama, i pitanju kako kombinirati glumu s video igrama u realnom vremenu. U tijeku su izrada scenografije i glumačke probe u ZKM-u, kao i priprema medijske kampanje kojom će biti najavljena predstava.


MLADEŽ PROTIV FAŠIZMA

U okviru interdisciplinarnog projekta MLADEЖ BEZ BOGA, nakon apliciranja kod Zaklade Kultura nova, kasnije smo aplicirali i na natječaje drugih institucija (donatora), pod radnim naslovom MLADEŽ PROTIV FAŠIZMA kako bi taj program jasnije razgraničili od dramskog programa. S obzirom na odbijanje financiranja programa od strane Ministarstva kulture, te posljedično smanjenog budžeta programa, smanjen je i predviđeni opseg aktivnosti, te je provedba programa pomaknuta za drugu polovicu godine, kako bi aktivnosti bile što bolje usklađene s aktivnostima na dramskom projektu MLADEЖ BEZ BOGA i kvalitetnije provedene. Dana 21. i 23. studenog 2018. održane su dvije istraživačke interaktivne radionice s učenicima Upravne škole Zagreb. Na radionicama smo razgovarali s učenicima trećih razreda, u dobi od 16 i 17 godina. Najprije smo predstavili naš rad, dijelom izlagački, dijelom kroz razgovor. Bavili smo se pitanjem aktivizma odnosno koliko je važno propitivati ljudska prava kroz umjetnost i može li to imati stvarni utjecaj, a sve na primjeru predstava MONTAЖ$TROJA: TIMBUKTU, SRCE MOJE KUCA ZA NJU, 55+. Učenici su prvi put čuli za dokumentarno kazalište i osvijestili da ”stvarni ljudi” sa svojim vlastitim pričama mogu participirati u umjetničkom procesu. Radionice su rezultirale nastankom dokumentarnih materijala za multimedijalni projekt i uspostavljanjem odnosa sa ciljanim skupinama koje bi trebale evaluirati stvoreni umjetnički materijal i pružiti povratne informacije i spoznaje koje bi trebale biti inkorporirane u predstavu.


ISTRAŽIVANJE OKLADA

U okviru umjetničkog istraživanja OKLADA, u prvoj polovici 2018. godine započeta je analiza zakonskih, stručnih i umjetničkih materijala, kao i povezivanje sa stručnjacima za temu ovisnosti o kockanju i klađenju, što će poslužiti kao stručna podloga za intervjue sa bivšim ili sadašnjim ovisnicima. U drugoj polovici godine analizirali smo prikupljene materijale i analizirali potencijalnu izradu mobilne aplikacije koja bi se mogla koristiti za online interaktivno klađenje uživo unutar predstave. Tijekom istraživanja rezultati analize usmjerili su nas na gaming, pa smo tako proširili fokus istraživanja – osim intervjua s ovisnicima o klađenju i kockanju, razgovarali i s gamerima, te na temelju toga izradili case-study. Na kraju smo osmislili koncept umjetničkog djela u dvije varijante – dokumentarnog filma i dokumentarnog kazališta.


PROJEKT “NEDOVRŠENO”

Također, nastavljen je opsežan istraživački rad na slučaju nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu kraj Zagreba, a započet je i rad na prilagodbi scenarija filma NEDOVRŠENO koji će se na primjeru ove bolnice baviti procesom razgradnje javnog zdravstvenog sustava. Tijekom druge polovice godine nastavili smo naš rad na prilagodbi scenarija, pronalaskom sudionika i suradnika, te prostora za snimanje. Glavnu fazu snimanja namjeravamo započeti u 2019. godini.


PROJEKT “NEJASNIM IDEJAMA TREBA SE SUPROTSTAVITI JASNIM SLIKAMA”

Tijekom 2018. smo imali 2 faze produkcijkog umrežavanja s partnerskim organizacijama (Gorgone, Filmski centar Srbije…). Produkcijski sastanci i radionica održani su u Beogradu, od 10. do 13. svibnja 2018. godine. Na njima su, uz partnerske organizacije i potencijalne suradničke organizacije, sudjelovali i suradnici. Izradili smo nacrt prezentacijskog paketa projekta s ciljem prijave na domaće i međunarodne natječaje. Na posljednjem produkcijskom sastanku došli smo do zaključka da ćemo zbog velike produkcijsko-organizacijske kompleksnosti cijelog projekta ovu suradnju privremeno zamrznuti, kako bi se cijeli projekt mogao kvalitetnije izraziti u drugačijim produkcijskim okvirima.


ZAKLJUČAK

Koncept programa predviđenog za 2018. godinu nije se promijenio, ali se zbog određenih okolnosti promijenila dinamika provedbe i pojedinih aktivnosti programa. Konkretno, s obzirom na vrlo ograničene ljudske kapacitete kojima MONTAЖ$TROJ raspolaže – jedna radnica Petra Prša je u prvoj polovici godine još koristila roditeljski dopust (osim posljednjih deset dana lipnja) a druga je radnica Nataša Mihoci raskinula radni odnos polovicom ovog razdoblja, Borut Šeparović je uz umjetničko vođenje, osmišljavanje i realizaciju umjetničkog programa, privremeno morao preuzeti i poslove voditelja ureda (administracija, produkcija, koordinacija, itd.). Zbog toga smo se u ovoj godini uglavnom koncentrirali na obavljanje tekućih aktivnosti i poslova kojima se osiguravao normalan kontinuran rad udruge, te pripremu i provedbu planiranih aktivnosti, u skladu s trenutnim kapacitetima.