MONTAЖ$TROJ 3.0

Izvještaj o djelovanju umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ u 2019. godini

PROJEKT NEDOVRŠENO

U 2019. godini je nastavljen s povećanim intenzitetom opsežan istraživački rad na slučaju nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu kraj Zagreba. Istražuju se lokacija, akteri, okolnosti te se sve dokumentira kako bi se obrađeni materijal mogao konačno pretočiti u filmski projekt NEDOVRŠENO. U drugoj polovici godine u domovima za starije osobe i javnim prostorima grada Zagreba susreli smo se i snimili razgovore s brojnim građanima koji su 10 godina plaćali samodoprinos za nikad dovršenu bolnicu.


REZIDENS U MUZEJU SUVREMENE UMJETNOSTI

Centralno mjesto za istraživanje u drugoj polovici 2019. godine, uz navedeno, postaje MSU čiji prostor rezidensa MONTAЖ$TROJ dijeli s građanima u zajedničkom procesu proučavanja povijesti Sveučilišne bolnice. Prostor nastavljamo koristiti za nadogradnju i interpretaciju postojeće arhivske građe te proizvodnju novog znanja o sustavu javnog zdravstva. Unatoč znatno reduciranim sredstvima u odnosu na predviđene zahtjeve projekta, zadržali smo procesualnost, ishodili i izložili maketu te izlažemo arhivu postepeno s njenim dobavljanjem. S obzirom na troškove i puno manja dobivena sredstva, ipak smo morali odustati od objave arhive online i zadržali smo samo izlaganje fizičke arhive. Uspješno se nalaze sugovornici i akteri a započela su i snimanja.

Rezidens u okviru MSU-a nam je također omogućio obradu opsežnog arhivskog materijala u okviru projekta SUSRETI. Rezidens je mijenjao je svoju namjenu od izložbe za kritičko proučavanje građe, preko pozornice za performativne izvedbe, do studija za audiovizualno dosnimavanje refleksija na ovu temu te postao mjestom “susreta” različitih profila građana. U mjesecu proslave 30. rođendana MONTAЖ$TROJA, fokus projekta postaje izložba u prostoru ekstenzije Muzeja gdje smo dopremili maketu bolnice kao važan povijesni artefakt te opsežan arhiv dokumentacije izgradnje bolnice koji uključuje snimke, fotografije, novinske članke, propagandne materijale prikupljene u privatnim i javnim arhivima te niz snimljenih ekstenzivnih intervjua s brojnim akterima ovih povijesnih događaja.

Također, povodom 30.-te obljetnice rada MONTAЖ$TROJA izveli smo performans ZONA osmišljen kao dio cjelogodišnjeg rezidensa u MSU u Zagrebu. U sklopu projekta susreli smo se i razgovarali i s brojnim hrvatskim glumcima, suvremenicima spomenutih događaja čija iskustva su doprinijela razvoju predstave koja je 18, 19, 20. te 22. prosinca izvedena u Dvorani Gorgona u MSU-u. Radi se o trodijelnom performansu koji kroz različite faze izgradnje propituje razloge konačne obustave radova te razne glasine i teorije zavjere prema kojima bolnica nikad nije ni trebala biti završena.


ISTRAŽIVANJE VRATI SE LAĐO MOJA

Umjetničko istraživanje VRATI SE LAĐO MOJA smo priveli kraju. Kroz istraživanje smo proučili kako kroz umjetnost pristupiti fenomenu militarizacije granica Europske unije, zatvaranja granica a poglavito angažiranja sve većeg tehnološkog nadzora nad granicama i ljudima. Kako bi stekli i terensko iskustvo, posjetili smo granične prijelaze na kojima se dešavaju “pushbackovi” i razgovarali sa izbjeglicama/migrantima o njihovim iskustvima zaštita europskih granica. Odstupili smo jedino od dijela eksperimentiranja s bespilotnom letjelicom zbog iznimnih zakonskih ograničenja uporabe drona u RH, ali nam je i to iskustvo dalo inspiraciju za daljnji razvoj umjetničke intervencije.


MLADEЖ BEZ BOGA

U siječnju i veljači 2019. održale su se dvije tribine u susret premijeri predstave MLADEЖ BEZ BOGA. Nakon vrlo uspješne premjere i 9 repriznih izvedbi u Zagrebačkom kazalištu mladih, predstava je izazvala veliki interes publike zbog čega je i premještena s male na veliku scenu. Kako je predstava ostvarena u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Akademijom dramske umjetnosti, ansambl čine studenti s akademije što je doprinijelo uključivanju mladih u umjetničke procese. Sama predstava tematizira nasilje i mladež te se direktno obraća mladima srednjoškolskog i nešto starijeg uzrasta. To su primijetile i škole koje organizirano posjećuju izvedbe. Reprize će se nastaviti prikazivati u novoj kazališnoj sezoni a uz to, predstava je zapažena na gostovanjima na festivalima MOT u Skopju, te na 53. BITEF-u u Beogradu.


KRLEЖA, ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE I ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO

Predstavu KRLEЖA, ILI ŠTO SU NAMA ZASTAVE I ŠTO SMO MI ZASTAVAMA, DA TAKO ZA NJIMA PLAČEMO na žalost nismo uspjeli distribuirati kroz 2019. godinu. Iako je fokus bio postavljen na projektima koji su u bili u razvoju u 2019. nismo odustali od nastojanja da distribuiramo predstavu.


ZAKLJUČAK

Predviđeni program za 2019. godinu nije imao značajna odstupanja. Na žalost, još uvijek djelujemo s neadekvatnim ljudskim kapacitetima što uvelike otežava funkcioniranje udruge te držanja ugovorenih i planiranih projektnih rokova. Kroz 2019. godinu i dalje smo intenzivno tragali za potencijalnim koordinatorom/icom programa i izvršnim producentom/icom. Donekle smo taj problem riješili drugoj polovici 2019. kada je u MONTAЖ$TROJU bio zaposlen Konrad Mulvaj a uz njega imali smo i jednog volontera. Međutim, većinu poslova uključujući poslove voditelja ureda (administracija, produkcija, koordinacija, itd.), osmišljavanje i realizaciju umjetničkog programa uz umjetničko vođenje i dalje obavlja Borut Šeparović.

Najesen smo uspješno prijavili nekoliko projekata pri zakladi Kultura Nova i osigurali trogodišnju podršku Zaklade kultura nova za period 2020. – 2022. i grant za umjetničko istraživanje MINISTARSTVO USAMLJENOSTI. Također, u prosincu smo dobili grant za projekt RADNIČKA CESTA koji ćemo realizirati u 2020. godini.