MONTAЖ$TROJ 3.2

Izvještaj o djelovanju umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ u 2021. godini

Godina izazova

2021. godina za udrugu Montažstroj bila je obilježena brojnim izazovima, slično kao i prethodna godina, uslijed pandemije COVID-19.  Tijekom 2021. godine, Montažstroj se suočio s brojnim izazovima u provođenju svojih programa. Ovi izazovi uključuju i one vezane uz društveno-ekonomske posljedice pandemije bolesti COVID-19.

Montažstroj, poznat po bavljenju relevantnim društvenim temama, uključuje u svoj stvaralački proces profesionalne glumce te razne skupine i kategorije ljudi, uključujući često marginalizirane i ugrožene osobe. Pandemija COVID-19 uvelike je otežala ovaj proces. Provođenje proba s sudionicima bilo je izuzetno teško, stvarajući neizvjesnost oko dovršavanja započetih projekata i stvaranja novih.

Umjetnički voditelj Montažstroja, Borut Šeparović, doživio je težak srčani udar u lipnju, nekoliko mjeseci nakon prebolijevanja COVID-a. Zbog ozbiljno narušenog zdravlja, mnoge aktivnosti bile su odgođene, zaustavljene ili otkazane.


RADNIČKA CESTA

Projekt RADNIČKA CESTA doživio je znatne poteškoće zbog pandemije COVID-19. Česte izolacije glumaca prouzročile su prekide u kontinuitetu proba. U veljači 2021., redatelj Borut Šeparović te glumci Matej Đurđević i Bernard Tomić oboljeli su od koronavirusa, što je rezultiralo trojednim zastojem u radu. U glumačkoj postavi došlo je do značajnih promjena. Domagoj Janković zamijenio je Bojana Navojeca, što je dodatno usložnjavalo proces rada.

Traženje odgovarajućeg prostora za snimanje odvijalo se sporo. Tek u svibnju smo uspjeli započeti sa snimanjem materijala. Montaža snimljenog materijala započela je u lipnju 2021., no ovaj proces otežao je teški infarkt redatelja Boruta Šeparovića 19. lipnja 2021. Unatoč ovim izazovima, montaža snimljenog materijala dovršena je 15. srpnja 2021.

Projekt je predstavljen na mobilnoj aplikaciji Telegram, a kasnije i na službenoj web stranici i IGTV platformi. Osim digitalnog prikazivanja, projekt nudi detaljne uvide u proces nastanka kroz bilješke Ane Prolić. U kolovozu je više od 500 korisnika aplikacije Telegram imalo priliku premijerno pogledati svih 15 fragmenata/epizoda. Od studenog, sve epizode postale su dostupne na posebno izrađenoj web stranici projekta. Ova web stranica ne služi samo kao platforma za gledanje snimljenih fragmenata, već nudi i dodatne tekstualne i audiovizualne sadržaje, dnevnik i kroniku cijelog procesa. Osim toga, otvara mogućnosti za daljnji rad i obradu ove teme u novim projektima.

Tijekom rada na projektu RADNIČKA CESTA, većina sudionika našla se u samoizolaciji zbog sumnje na zarazu ili zbog zaraze, što je znatno produžilo razvoj projekta. Unatoč ozbiljnim kašnjenjima, projekt je uspješno prilagođen digitalnom formatu, omogućavajući publici praćenje putem računala i mobilnih uređaja. Nakon završetka projekta RADNIČKA CESTA, Montažstroj je pozvao publiku na web stranicu projekta, prilagođavajući se pandemijskim ograničenjima. Projekt je privukao pažnju svojom multimedijalnošću i tehničkim te umjetničkim aspektima.


NEDOVRŠENO

Tijekom 2021. godine, rad na projektu NEDOVRŠENO, koji se fokusira na temu nedovršene Sveučilišne bolnice u Zagrebu, odvijao se sporije. Promjene u upravljačkoj strukturi pravnog subjekta “Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju – u likvidaciji”. Te promjene privremeno su obustavile projekt. Uprkos tome, uspostavili smo kontakt s nadležnim institucijama Grada Zagreba početkom svibnja 2021. godine, nakon što je Grad Zagreb preuzeo upravljanje nekretninom prethodnog ljeta. Međutim, lokalni izbori i promjene u gradskoj upravi trenutno su zaustavili komunikaciju između naše udruge Montažstroj i Grada Zagreba, posebno u kontekstu Sveučilišne bolnice Zagreb.

Paralelno s obnavljanjem komunikacije s Gradom Zagrebom, fokusirali smo se na istraživanje arhiva Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) o procesu pretvorbe i privatizacije Zagrebačke banke, što je izravno povezano s pričom o Sveučilišnoj bolnici. Nažalost, u drugoj polovici godine rad na projektu usporio je ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja glavnog autora, Boruta Šeparovića. Odlučili smo prikazati projekt kao dokumentarnu seriju s više nastavaka kako bismo temeljito istražili ovu kompleksnu temu.


MLADEŽ BEZ BOGA

Predstava MLADEŽ BEZ BOGA istaknula se u 2021. godini kao značajan projekt udruge, ciljano usmjeren prema mladima srednjoškolskog uzrasta. Ova predstava aktivno se bavila temama kao što su otuđenost, gubitak empatije i nasilje, pružajući mladima priliku da istraže i reflektiraju utjecaj ovih problema na njihove živote. Ova inicijativa bila je ključna u podizanju svijesti mladih o važnim društvenim pitanjima.

U kontekstu pandemije, predstava MLADEŽ BEZ BOGA suočila se s nizom izazova, uključujući otkazivanja i ograničenja kapaciteta. Unatoč ovim preprekama, uspjeli smo ostvariti 13 repriznih izvedbi u Zagrebačkom kazalištu mladih. Ova postignuća posebno dolaze do izražaja kada se uzme u obzir da se broj otkazanih ili odgođenih izvedbi, zbog sumnji na zarazu ili samoizolacije članova ansambla, gotovo izjednačio s brojem održanih izvedbi. Smanjenje kapaciteta gledališta na epidemiološki prihvatljivu razinu imalo je za posljedicu manju posjećenost, ali interes publike za predstavu ostao je visok.

Osim izvedbi u Zagrebu, naša udruga uspješno je gostovala u Mariboru na Borštnikovim susretima. Ovo gostovanje pokazalo se kao važan korak u širenju našeg kulturnog utjecaja i prepoznavanju vrijednosti našeg rada na širem regionalnom nivou.


TKO NEĆE DA RADI, NEKA I NE JEDE

Istraživanje koncepta Univerzalnog Temeljnog Dohotka (UTD je uključivalo kontaktiranje relevantnih stručnjaka, fokusiranje na proučavanje stručne literature i novinskih članaka, s posebnim naglaskom na istraživanje teške situacije samostalnih umjetnika.

Umjetničko istraživanje, motivirano položajem umjetnika u društvu, otvorilo je raspravu o širim socijalnim i ekonomskim pitanjima. Unatoč izazovima uzrokovanim trenutnom situacijom, uspješno smo nastavili rad na istraživačkom projektu, uspostavljajući kontakte s ekspertima iz područja sindikata, socijalne politike i skrbi, te poslovnog sektora. Također smo proširili naše znanje proučavanjem relevantne literature, uključujući teorijske izvore i znanstvene radove.

Nakon završetka istraživanja, odlučili smo započeti novi umjetnički projekt pod nazivom TKO RADI NE BOJI SE GLADI. Ovaj multimedijalni projekt izravno proizlazi iz prethodnog istraživanja i uključuje četiri online rasprave. Rasprave će se usredotočiti na utjecaj koronakrize na položaj radnika u novonastalim okolnostima, s posebnim osvrtom na prekarijat. Također će se razmatrati Univerzalni Temeljni Dohodak kao potencijalno rješenje za izazove s kojima se suočavaju radnici.


TIHA EPIDEMIJA

U 2021. godini, projekt TIHA EPIDEMIJA posvetio se istraživanju usamljenosti i njenih posljedica, čime je istaknuo krhkost društva i važnost empatije i solidarnosti u kontekstu pandemije. Projekt je, nažalost, doživio zastoj zbog nekoliko objektivnih razloga. Zbog produženih radova na projektu RADNIČKA CESTA, napredak projekta TIHA EPIDEMIJA nije pratio prvotni plan. Unatoč ovim preprekama, tim je proučio dostupni materijal i započeo s adaptacijom. Identificirali smo i potencijalne sudionike, uključujući stručnjake i glumce, iako formalna suradnja s njima još nije uspostavljena.

Dodatni izazov predstavljao je ozbiljan zdravstveni problem autora projekta, koji je primoran na strogo mirovanje do studenog 2021. godine. Ova nepredviđena situacija rezultirala je stvarnom odgodom realizacije projekta do travnja 2022. godine. Iako je projekt TIHA EPIDEMIJA suočen s izazovima, naša predanost istraživanju i razumijevanju usamljenosti ostaje čvrsta. Nadamo se da ćemo uskoro prevladati ove prepreke i uspješno provesti ovaj važan projekt.


REDIZAJNIRANI WEB 

U 2021. godini, Montažstroj je pokrenuo redizajnirani web (Montažstroj Web 3.0), koji se ističe svojim responzivnim dizajnom. Ova inovacija omogućava automatsko prilagođavanje sadržaja za pregled na mobilnim uređajima i tabletima, što poboljšava korisničko iskustvo. Novi web nudi obnovljenu i dopunjenu digitalnu arhivu, koja sadrži preko 70 projekata Montažstroja, realiziranih kroz više od 30 godina umjetničkog rada. Ovaj digitalni resurs nudi visokokvalitetne prikaze projekata, pružajući korisnicima uvid u bogatu povijest udruge.

Pored optimiziranog responzivnog dizajna, web stranica je redizajnirana kako bi pratila suvremene trendove. Na stranici se sada mogu pronaći informacije o novim projektima, a značajno je i uvođenje nove funkcionalnosti koja omogućava kontekstualno povezivanje različitih vrsta sadržaja i projekata. To omogućava korisnicima dublje razumijevanje i povezivanje s umjetničkim radom Montažstroja.

Nova kategorija sadržaja zamijenila je i nadopunila prethodni blog, nudeći korisnicima dodatni uvid u procese nastanka umjetničkih projekata Montažstroja. Sadržaj ove kategorije obuhvaća materijale iz umjetničkih istraživanja, javnih rasprava, radionica i eksperimenata, pružajući posjetiteljima weba sveobuhvatan uvid u dinamičan i inovativan rad udruge.

U sklopu posljednjeg realiziranog projekta RADNIČKA CESTA, Montažstroj je omogućio pristup svim relevantnim materijalima i “dnevniku” projekta. Ovo predstavlja važan korak u transparentnosti i angažiranosti udruge, omogućavajući javnosti da iz prve ruke doživi evoluciju i realizaciju umjetničkog projekta.


ZAKLJUČAK

2021. godina predstavljala je značajan izazov zbog pandemije i povezanih ograničenja. Unatoč tim izazovima, Montažstroj je ostao posvećen svojim ciljevima. Aktivno smo se prilagođavali promijenjenim okolnostima te smo nastavili s razvojem i predstavljanjem naših projekata. Tijekom pandemijske situacije, Montažstroj je uspio zadržati svoju umjetničku relevantnost kroz projekte poput RADNIČKA CESTA i MLADEŽ BEZ BOGA. Ovi projekti, iako su se suočavali s izazovima, uspjeli su privući pažnju publike i zadržati fokus na važnim društvenim temama. Projekt MLADEŽ BEZ BOGA posebno se istaknuo u radu s mladima i raspravi o temama kao što su otuđenost i nasilje.

Udruga je uspješno prešla na digitalne platforme, što je vidljivo u projektu RADNIČKA CESTA. Uspjeh ovog projekta u digitalnom formatu pokazuje inovativni pristup Montažstroja u suočavanju s ograničenjima pandemije. Projekti kao što su istraživanje Univerzalnog Temeljnog Dohotka i TIHA EPIDEMIJA pokazuju duboku uključenost udruge u raspravu o važnim društvenim pitanjima, čak i u izazovnim vremenima. Također, redizajnirana web stranica s responzivnim dizajnom i bogatom digitalnom arhivom dodatno naglašava ovu prilagodbu. Naša nepokolebljiva predanost kulturi i mladima ostaje snažna i postojana. Montažstroj kontinuirano radi na relevantnim društvenim temama, primjenjujući inovativne pristupe u umjetnosti i kulturi. Bez obzira na prethodno navedene poteškoće, prilagodili smo se izazovima i iščekujemo daljnji razvoj u novonastalim okolnostima.