SAMI ZAJEDNO / SUDIONICI / NEDJELJA 4.12.2022.

Razgovor je moderirala IVANA ANTUNOVIĆ JOVIĆ novinarka i urednica u Programu za kulturu Hrvatske radiotelevizije, a sudjelovali su gosti/stručnjaci MILANA VLAOVIĆ KOVAČEK, spisateljica, kolumnistica i psihoterapeutkinja i TOMISLAV PLETENAC, profesor antropologije na Sveučilištu u Zagrebu.

MILANA VLAOVIĆ KOVAČEK, spisateljica, kolumnistica i psihoterapeutkinja. Piše o mentalnom zdravlju, bavi se ljudskim odnosima, analizira  uzroke i posljedice našeg ponašanja i komunikacije sa svietom koje često nazivamo obrascima.

Bila je to tribina o važnoj temi. Uspjeli smo, kao što to često biva, otvoriti puno pitanja na koja nismo stigli dati sve odgovore. Ono što je na njoj, uz sve što smo iz sociološkog i psihološkog ugla uspjeli reći, uistinu bilo važno jest reakcija publike; mnogi prisutni su se javljali za riječ, imali su potrebu postavljati pitanja, dati svoja viđenja i opisati iskustva, pa je bilo jasno da je Borut Šeparović s Anom Prolić otvorio ključnu i prešućenu društvenu temu na kojoj će u budućnosti, sami i zajedno, raditi šire, dublje i dalje.

TOMISLAV PLETENAC, profesor antropologije na Sveučilištu u Zagrebu, trenutno zaposlen na Teorijskoj katedri Akademije likovnih umjetnosti. Njegov je primarni istraživački interesi su kulturna trauma, postkolonijalizam i popularne kulture koje istražuje u lokalnom kontekstu oslonjen na kritičku analizu diskursa i post-Lacanovsku psihoanalizu. Objavljuje redovito u domaćim i stranim znanstvenim publikacijama. 

Samoća postaje danas osnovni koncept života, a zajedništvo razumijemo kao skup autonomnih i samih pojedinaca. Koliko god to izgledalo ostvarivo oblici reprezentacije i komunikacije mogući su tek ako dijelom zajednički diskurzivni prostor. U tom prostoru samoća je nemoguća, odnosno kada smo sami i dalje čujemo nepregledno mnoštvo glasova, šumova i i izraza kojih se nismo u stanju osloboditi ni u snovima. Ulazak u reprezentaciju (jezik, odjeću, instituciju i sl.) ne prolazi bez posljedica po pojedinca već ga iskustva samoreprezentacije mijenjaju. Diktat samoće i izdvojenosti kojeg nameće ideološka formacija postindustrijskog kapitalizma tako se pretvara u niz mentalnih osakaćenja koje pojedinci trpe jer ne mogu ostvariti povezanost i solidarnost. Izvedba sami zajedno upravo otvara problem te zajedničke samoće i omogućava da se svatko od nas nađe pozvanim promišljati implikacije tog stanja.

IVANA ANTUNOVIĆ JOVIĆ, novinarka i urednica u Programu za kulturu Hrvatske radiotelevizije. Tijekom 27 godina novinarske karijere svojim reportažama u “Pola ure kulture” i emisijama koje uređuje posljednjih desetak godina “Trikultura”, “Pravac na treću” i “Izvan formata” na HTV3 potiče javnu raspravu o važnim temama iz kulture i umjetnosti, te propituje na koji način kulturni događaji i umjetnički fenomeni utječu na čovjeka i društvo u cjelini.

Kažu da je usamljenost prirodna reakcija na neprirodno okruženje čovjeka. Zašto je usamljenih danas sve više i o kakvom je to neprirodnom okruženju riječ pitanja su na koja smo pokušali dati odgovor tijekom razgovora u Uraniji. Projekt Samizajedno umjetničkog kolektiva Montažstroj potreban je našem društvu stoga sam zahvalna Ani Prolić i Borutu Šeparoviću što su nas pozvali da razgovaramo o problemu koji se danas još uvijek prešućuje.