PREMIJERA PREDSTAVE “MLADEЖ BEZ BOGA”

MLADEЖ BEZ BOGA je mladež bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja odrasta u jezivoj hladnoći...

Predstava MLADEЖ BEZ BOGA je novi autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića po motivima istoimenog romana Ödöna von Horvátha, inspiriran djelom Franca Bifa Berardija “Heroji: Masovno ubojstvo i samoubojstvo”.

Ödön von Horváth u svom romanu “Mladež bez boga” iz 1937. godine uspio je prikazati nastanak fašističkog čovjeka, odnosno uputiti na društvene snage iz kojih nastaje takav tip čovjeka. Školski program, masovni mediji i povodljivi roditelji u mlade glave utiskuju novi duh – pun rasne mržnje, surovosti, agresije. U njegovom se romanu mladi psihološki i fizički pripremaju za rat. Naša predstava počinje ondje gdje roman Ödöna von Horvatha završava i postavlja pitanje: Što da se radi kada se ništa ne može učiniti?

Ova predstava nije povijesni komad, ovo je suvremena post-dramska predstava. Ovo predstava nije ni lektirni komad, to je predstava o sadašnjosti možda čak i budućnosti. Ovo je predstava o Europi danas i sutra — predstava o kraljevstvu nihilizma, o suvremenom volku. Ovo je (antisocijalna) predstava o socijalnom darvinizmu, o bijelom kršćanskom identitetu. O europskom identitetu. Ovo je predstava o surovoj digitalnoj generaciji, radikaliziranoj internetskoj mladeži. O ekstremnoj manifestaciji suvremenih trendova. Ovo je predstava o mladim masovnim ubojicama, samoubojicama i ideologiji koja ih pokreće. Ovo je predstava koja se bavi iznimkama koje potvrđuju normu. Ova predstava objašnjava iznimke, dok se rijetko bavi samom normom koju osuđuje. Ovo je predstava bez sukoba. Ovo je predstava o internetskoj regrutaciji, o ironično-fašističkoj epidemiji. Pred nama nije isključivo hrvatska mladež, pred nama je europska mladež koja primarno formira društveno-političku svijest preko mreža, više nego preko roditelja, prijatelja ili novinarskih sajtova, što uz nedostatak informacijske pismenosti u školama otvara priliku za političkom manipulacijom i radikalizacijom. Ova mladež nije nimalo bezazlena. Mladež bez boga je mladež bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja odrasta u jezivoj hladnoći…

Ovo je senzacionalistička predstava, inspirirana filmom “Rođeni ubojice”. Ova predstava otvara pitanja konformizma, impotentnosti i depresije te detektira političku i stratešku bespomoćnost takozvane kulturne ljevice. Onih koje ta digitalna mladež naziva liberalima i “kulturnim marksistima“. Predstava, dakle opisuje vrh ledenog brijega, ne bavi se onim svakodnevnim i ljudskim. Ova predstava proriče kraj svijeta. Ovo nije poučni komad, niti je zabavni komad. Ovo je pesimistična predstava. Ovo je (možda čak i) morbidna predstava.

Ödön von Horváth u svom romanu poručuje da dobro može pobijediti, i to samo kada se ljudi prestanu bojati zla. Odon von Horvath je imao nadu – u ljudima koji čitaju zabranjene knijge, u samom sebi koji je bio spreman bit blizak Bogu kroz istinu i prihvaćanje “pokore”. U našem komadu nema poruke, nema nade niti odgovora. Ova predstava nudi beznađe.

Predstava MLADEЖ BEZ BOGA nastala je u zajedničkom produkcijskom poduhvatu Zagrebačkog kazališta mladih, umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ i Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. U predstavi glume Boris Barukčić, Lucija Dujmović, Ivana Gulin, Ugo Korani, Ivan Pašalić, Bernard Tomić s Akademije dramske umjetnosti i glumac ZKM-a Rakan Rushaidat.

Zagrebačko kazalište mladih i MONTAЖ$TROJ vas pozivaju da pogledate predstavu o svijetu u kome temeljna sredstva odgoja i sporazumijevanja mladeži postaju internetski manifesti, mrežne stranice, mrežne kamere, dark web, videoigre First Person Shooter – o svijetu u kome su nastali redom školske ubojice, koji su tražeći afirmaciju, nasiljem svoje krvave pohode završili samoubojstvom.

Informacije o repriznim izvedbama predstave možete pronaći na službenoj stranici Zagrebačkog kazališta mladih.

Arhiva

Novosti