PREMINUO SUOSNIVAČ MONTAЖ$TROJA OLEG MAĐOR

Bez Olega i njegovog utjecaja MONTAЖ$TROJ, ne samo da ne bi bio ono što danas jest, nego bez Olega MONTAЖ$TROJA nikad ne bi ni bilo.

Suosnivač MONTAЖ$TROJA, atleta srca, Oleg Mađor, napustio nas je 19. listopada 2019. u pedeset drugoj godini. U proljeće 1989. godine Oleg je osmislio ime MONTAЖ$TROJ, hrvatski neologizam, “stroj za montažu atrakcija”. Zajedno sa Borutom Šeparovićem pisao je inicijalni real-agresivni manifest i time zacrtao razvoj umjetničke djelatnosti kolektiva petogodišnjim planom djelovanja pod nazivom TEATRALIZACIJA NOGOMETNE KULTURE (1989 – 1994), ne samo u mediju kazališta, već i u svim su-odnošenjima medija kojima se “kolektivni subjekt kulturne proizvodnje “ bavio. U središtu interesa kolektiva bila je svevladajuća masovna potrošačka kultura i njezini fenomeni: politika, sport, zabava, pop glazba, nasilje, filmovi, pornografija, glamour…

Oleg Mađor bio je dramaturg na prvoj cjelovečernjoj predstavi skupine, VATROTEHNA iz 1990. o vatronoši Prometeju. Za predstavu RAP OPERA 101 iz 1991. o konstruktoru strojnice Mihailu Timofejeviču Kalašnjikovu radio je dramaturgiju, tekst i libreto. Bio je začetnik i dramaturg projekta EVERYBODY GOES TO DISCO FROM MOSCOW TO SAN FRANCISCO (1994.), s kojim je MONTAЖ$TROJ ostvario svjetsku turneju.

Povezivala nas je borba za ljepotu bez boga i istinu o nama samima. Bez Olega i njegovog utjecaja MONTAЖ$TROJ, ne samo da ne bi bio ono što danas jest, nego bez Olega MONTAЖ$TROJA nikad ne bi ni bilo.

Arhiva

Novosti