5 DANA ZA 25 GODINA MONTAЖ$TROJ-A

Enjoy MONTAЖ$TROJ!

Slavljenički paket-aranžman, 5 DANA ZA 25 GODINA MONTAЖ$TROJ-a nije bio posvećen retrospektivnom pregledu bogate tradicije ovog kolektiva već je skrenuo pažnju na njegou budućnost. Pogled u prošlost poslužio je tek da ukaže na probleme s kojima se ovaj kolektiv suočava već četvrt stoljeća. Unatoč svom dugom stažu Montažstroj je kulturni beskućnik i još uvijek nema vlastiti prostor za rad.

Članovi ovog umjetničkog kolektiva zauzeli su od 18. do 22. prosinca prostor Kulturno-informativnog centra KIC i u njemu otvorili svoj privremeni ured. Radni sati privremenog ureda bili su rezervirani za susret sa svim zainteresiranim građanima koji su se mogli pobliže upoznati radom ovog kolektiva, a jedini je eksponat u prostoru bila dugogodišnja prepiska s Gradom Zagrebom u dosad neuspješnoj misiji dobivanja prostora.

U istom je razdoblju u večernjim satima u Dokukinu Kic prikazivan dokumentarni film POTROŠENI – film o najvažnijim minutama u životu osoba koje su preživjele preko 30 milijuna minuta. MONTAЖ$TROJ je predstavio projekte koje će ostvariti u budućnosti. Održan je javni razgovor o kazališnom projektu CRNA KNJIGA kojim će MONTAЖ$TROJ skrenuti pažnju javnosti na problem kreditnog dužništva. Kroz „lecture performance“ je predstavljen i NEDOVRŠENI PROJEKT – koji će biti posvećen temi propasti javnog zdravstva.

Na sam MONTAЖ$TROJ-ev rođendan, 22. prosinca, održan je skup pod nazivom A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO? na kojem je MONTAЖ$TROJ skrenuo pažnju na trenutni društveno-politički kontekst i mogućnosti njegove sveobuhvatne društvene promjene. Slavljenički program obuhvatio je i jedno za javnost zatvoreno događanje – okupljanje preko 350 dosadašnjih suradnika ovog kolektiva od kojih je svaki odlikovan simboličnim ordenom u obliku zaštitnog znaka MONTAЖ$TROJ-a.

Izvedbeni podaci

Koncept i umjetničko vodstvo: Borut Šeparović / Asistent umjetničkog voditelja: Nataša Mihoci / Sudionici i gosti: Marjan Alčevski, Dafne Berc, Dean Duda, Ivan Ergić, Marin Ivandić, Tomislav Klauški, Boris Postnikov / Fotograf: Barbara Šarić / Snimatelj: Martin Beroš / Grafičko oblikovanje i montaža videa: Konrad Mulvaj / Promocija i odnosi s javnošću: Paola Orlić / Izvršna produkcija i koordinacija: Borut Šeparović, Nataša Mihoci, Zdravko Popović, Petra Prša / Projekt financirali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada Kultura Nova / Partneri projekta: Kulturno-informativni centar KIC, Dokukino KIC / Medijski partneri: Radio Student, Radio 808, Hrvatski radio 2. Program / Tehnička podrška: Končar, Visual Impact / Produkcija: MONTAЖ$TROJ

Zahvaljujemo posebnom doprinosu svih suradnika MONTAЖ$TROJ-a koji su kroz 25 godina doprinijeli ovom projektu.