IZLOŽBA “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI”

Otvorenje izložbe u MSU u Zagrebu 11. svibnja 2020. u 19h bit će u skladu sa posebnim okolnostima uvjetovanim koronavirusom.

Izložba “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI” o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb prikaz je dijela bogate arhivske građe koju umjetnički kolektiv MONTAŽSTROJ prikuplja i obrađuje u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta “NEDOVRŠENO”. U njemu sudjeluju građani Zagreba, stručnjaci iz područja zdravstva, medicine, politike, građevine, ekonomije, novinarstva…

Riječ je o bolnici koja je, po složenosti, opsegu i načinu izvođenja, bila i ostala jedan od najvećih i najsloženijih pothvata u povijesti Zagreba i Hrvatske. Sredstva za izgradnju prikupljana su 10 godina od samodoprinosa građana Zagreba, koji su o tome odlučivali na dva referenduma: 1982. i 1987. godine.

Kamen temeljac “bolnice za 21. stoljeće, koja će izdržati potres magnitude 9 prema Richteru”, postavljen je 11. svibnja 1985. a povodom obilježavanja 40 godina pobjede nad fašizmom. 35 godina kasnije, na isti dan, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara se izložba “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI” što je današnji pravni status nekadašnjeg investitora Radne organizacije “Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju“.

Izložba se sastoji od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala, te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije (investitora) 1982. godine do početka procesa likvidacije u lipnju 1995. Postav zaokružuje originalna maketa bolnice u Blatu koja je važna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ovo je njeno drugo predstavljanje javnosti nakon što je bila izložena u Gradskoj skupštini prije početka izgradnje.

Izložba “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI” poziva na raspravu o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije kroz primjer napuštene i zaboravljene bolnice u Blatu čija sudbina i dalje nije poznata, iako je tijekom 2019. anagžirano 40.000.000 kuna u pripremi analize o mogućoj budućnosti bolnice, a svakako je dodatno aktualizirana globalnom pandemijom koronavirusa i serijom potresa nakon 22. ožujka 2020. u Zagrebu tijekom kojeg su teško oštećene i zagrebačke bolnice.

Izložba će u prostoru ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti biti otvorena za građane od 12. svibnja 2020.

Arhiva

Novosti