POSLUŠAJTE DRUGU EPIZODU AUDIO DRAME

Treba li očekivati od žena da rađaju djecu, ako nemaju riješeno barem stambeno pitanje i siguran posao?

Ovo nije predstava u kazalištu. Ovo nije film u kinu. Ovo je zvučna rekonstrukcija drame CIJANKALIJ §218. Zvučna rekonstrukcija dostupna je svima, prostorno i vremenski neograničeno. Nalazi se u javnom prostoru digitalnog doba – na web stranici cijankalij.montazstroj.hr. Zvučna rekonstrukcija podijeljena je u osam epizoda. Od danas možete poslušati drugu epizodu kultne njemačke drame.

Drama CIJANKALIJ §218 napisana je 1929. godine. Pisac ove drame, Friedrich Wolf, bio je liječnik. On je izbliza upoznao uvjete u radničkim četvrtima u kojima je kao liječnik radio. Svoja neposredna iskustva Wolf je pretočio u dramu s gotovo dokumentarnim opisima stambenih uvjeta u radničkim četvrtima. U takve je uvjete Wolf smjestio priču o mladoj radnici Hete. Hete čitav život oko sebe gleda žene koje uz četvero, petero ili šestero djece jedva prehranjuju svoje obitelji. Hoće li njezina budućnost izgledati drugačije? Treba li očekivati od žena da rađaju djecu, ako nemaju riješeno barem stambeno pitanje i siguran posao? Kako pored šestero gladnih koji zajedno žive u jednoj sobi dovesti još jedna gladna usta na svijet?

Ovim medijskim projektom MONTAЖ$TROJ se uključio u javnu raspravu o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U projektu CIJANKALIJ §218 uloge tumače: Daria Lorenci Flatz, Tihana Lazović, Adrian Pezdirc, Sven Jakir, Ante Perković (†), Dado Ćosić, Suzana Nikolić, Goran Grgić, Nina Violić, Vilim Matula, Bojan Navojec, Lukrecija Tudor, Urša Raukar i Ivana Dragičević.

Na službenoj stranici projekta cijankalij.montazstroj.hr objavljene su uvodna i prva, a od danas i druga epizoda zvučne rekonstrukcije drame. U iščekivanju sljedećih epizoda i nastavka priče o mladoj radnici Hete, na stranici možete pronaći i brojne druge sadržaje: Video najave, fotografije iz procesa projekta te povijesne bilješke o kontekstu nastanka ove drame koja je uzburkala njemačku javnost i izazvala brojne kontroverze.

Arhiva

Novosti