PREMIJERA INTEGRALNE VERZIJE PREDSTAVE “RADNIČKA CESTA” U BUDVI

Na 36. festivalu “GRAD TEATAR” Budva 31. srpnja 2022. premijerno je prikazana integralna verzija nikad odigrane radničke predstave RADNIČKA CESTA. Dan kasnije na Trgu pjesnika u Budvi organiziran je razgovor sa autorima predstave.

U sklopu ovogodišnjeg 36. izdanja festivala “GRAD TEATAR” Budva na sceni između crkava umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ premijerno predstavlja/prikazuje pred publikom nikad odigranu predstavu “RADNIČKA CESTA” u integralnom “filmskom” formatu u trajanju dva i pol sata. Dan kasnije, 1. kolovoza, na Trgu pjesnika organiziran je razgovor sa autorima predstave Borutom Šeparovićem i Anom Prolić koji je moderirao novinar i kazališni kritičar Bojan Munjin.

“RADNIČKA CESTA” je prva hrvatska predstava koja je zaživjela u digitalnom prostoru i to po pravilima tog istog digitalnog okruženja. Prije premijere integralne verzije, gledatelji su na posebnoj web stranici mogli gledati 15 fragmenata ovog “digitalnog” kazališta u kontinuitetu ili odvojeno, pred ekranom osobnog kompjutora ili pametnog telefona.

36. Festival “Grad teatar” Budva, pod sloganom “OSVAJANJE SLOBODE”, održava se od 7. srpnja do 21. kolovoza na lokacijama u Starom gradu – sceni između crkava, Trgu pjesnika i u Crkvi Santa Marija, kao i u amfiteatru manastira Stanjevići i na platou na rtu Zavala. Festival je zamišljen kao presjek suvremenih ostvarenja prije svega kazallišnog, a onda i likovnog, glazbenog i književnog stvaralaštva koji kvalitetom programa potvrđuje svoj renome ne samo kao domaćin brojnim trupama i stvarateljima, već i kvalitetom produkcijske djelatnosti kojom preispituje autentično kulturno naslijeđe Budve i Crne Gore i njegovo implementiranje u savremene modele umjetničkog djelovanja. 

Moto ovogodišnjeg festivala, “OSVAJANJE SLOBODE”, inspiriran je suštinskom potrebom ljudskog bića da u kontinuitetu održava i pomiče granice osvojenih sloboda. Jednom osviješćeno pravo na slobodno djelovanje, sa sobom nosi i odgovornost prema granicama slobode drugog. 

Tijekom festivala, održavaju se i brojni razgovori sa umjetnicima, kao i okrugli stolovi i znanstveni skupovi čije su teme vezane za preispitivanje suvremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i modela poslovanja u sektoru kulture danas. 

Arhiva

Novosti