PREMIJERA PREDSTAVE “BIKINI DEMOKRACIJA”

23. travnja 2012. godine u Subotici (Srbija) premijerna je izvedba predstave BIKINI DEMOKRACIJA u režiji Boruta Šeparovića i produkciji kazališta Kosztolányi Dezsõ.

Predstava polazi od fikcionalne situacije iz Fassbinderovog komada “Krv na vratu mačke”: “Phoebe Zeitgeist je došla s neke udaljene zvijezde na planetu Zemlju da bi napravila izvještaj o ljudskoj demokraciji”. Pojam demokracije danas je toliko neupitan i samorazumljiv da ga više nitko ne propituje. Ali ako zamislimo vanzemaljku kojoj moramo pokazati što je demokracija, imamo priliku ponovno o njoj razmisliti i pitati se je li ova demokracija u kojoj živimo jedino rješenje?

Ta fikcionalna priča polazišna je točka kazališnog eksperimenta s osnovnim pitanjem: Može li kazalište išta promijeniti u društvu na bolje? BIKINI DEMOKRACIJA je eksperiment koji nadilazi okvire kazališne predstave i postaje svojevrsna aktivistička platforma u kojoj svi sudionici predstave ravnopravno raspravljaju o gorućim pitanjima lokalne zajednice, ali i pitanjima aktualnim u svim zemljama zapadne demokracije. “Kazališni plenum” sastavljan od gledatelja i izvođača na kraju ovog eksperimenta donosi odluke koje proglasom objavljuje javnosti. Time BIKINI DEMOKRACIJA propituje učinak kazališta u stvarnosti ali i razotkriva njegovu nemoć u rješavanju problema kojima se bavi.

Suradnja Boruta Šeparovića s kazalištem Kosztolányi Dezsõ započela je sudjelovanjem predstava GENERACIJA 91-95 u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih te VATROTEHNE 2.0 u produkciji MONTAЖ$TROJ-a na Subotičkom festivalu Desiré Central Station 2010. godine kada su obje predstave polučile zapažen uspjeh i priznanje internacionalne publike festivala.

Arhiva

Novosti