BIKINI DEMOKRACIJA

Phoebe Zeitgeist je došla s neke udaljene zvijezde na planetu Zemlju, u kazalište Kosztolányi Dezsõ u Subotici, kako bi napravila izvještaj o ljudskoj demokraciji.

Predstava BIKINI DEMOKRACIJA polazi od fikcionalne situacije iz Fassbinderovog komada “Krv na vratu mačke” u kojoj izvanzemaljka dolazi na planetu Zemlju kako bi proučila demokraciju. Pojam demokracije danas je toliko neupitan i samorazumljiv da ga više nitko ne propituje. Ali ako zamislimo izvanzemaljku kojoj moramo pokazati što je demokracija, imamo priliku ponovno o njoj razmisliti. BIKINI DEMOKRACIJA duboko potresa ustaljene stavove o svijetu i sustavu u kojem živimo postavljajući jednostavno pitanje: Je li demokracija kakvu poznajemo najbolja opcija?

Ta fikcionalna priča polazišna je točka kazališnog eksperimenta s osnovnim pitanjem: Može li kazalište išta promijeniti u društvu na bolje? BIKINI DEMOKRACIJA nadilazi okvire kazališne predstave i postaje svojevrsna aktivistička i politička platforma u kojoj svi sudionici predstave ravnopravno raspravljaju o gorućim pitanjima lokalne zajednice, ali i pitanjima aktualnim u svim zemljama zapadne demokracije. „Kazališni plenum”, sastavljen od gledatelja i izvođača, na kraju ovog eksperimenta metodama direktne demokracije donosi odluke koje proglasom objavljuje javnosti. Time BIKINI DEMOKRACIJA propituje učinak kazališta u stvarnosti, ali i razotkriva njegovu nemoć u rješavanju problema kojima se bavi. BIKINI DEMOKRACIJA nastala je u režiji Boruta Šeparovića i produkciji kazališta Kosztolányi Dezsõ.

Izvedbeni podaci

Koncept i režija: Borut Šeparović / Asistent reditelja: Robert Lenard / Izvođači: Arpad Mesaroš, Atila Barat, Endre Mačai, Gabor Mesaroš, Imre-Elek Mikeš, Marta Bereš, Minja Peković, Čila Pamer / Produkcija: Kosztolányi Dezsõ