ORGANIZACIJA

Ako smo izgubili vjeru u umjetnost, možemo li pronaći novu umjetnost u vjeri?

ORGANIZACIJA je multimedijalni, radikalni i konceptualni eksperiment koji predstavlja proces pretvaranja jedne umjetničke organizacije u vjersku, kao i filmsko dokumentiranje toga procesa. Putem osobnih kontakata na društvenim mrežama, građani su pozvani da sudjeluju u utemeljenju nove vjerske zajednice, tajnog karaktera, a u potrazi za duhovnošću u naopako okrenutom svijetu. Temeljno pitanje ovog umjetničkog eksperimenta bilo je – ako smo izgubili vjeru u umjetnost, možemo li pronaći novu umjetnost u vjeri?

Osnovni narativ je priča o transformaciji umjetničkog kolektiva u vjersku organizaciju, koja raskida s umjetničkim praksama i posvetiti se drugačijim metodama djelovanja. Kroz taj proces postavilo se pitanje koje su razlike između ovih tipova djelovanja i koliko su ta polja zaista razdvojena, a koliko su povezana? Cilj eksperimenta je okupljanje 500 “vjernika” te, u razdoblju od pet do sedam godina, pri Ministarstvu uprave Republike Hrvatske registrirati novu organizaciju pod nazivom “Vjerska organizacija” (VO).

ORGANIZACIJA je interaktivna umjetnička igra koja prestaje biti igrom. Igra postaje stvarnost kroz okupljanje sljedbenika sasvim nove vjere, sa sasvim novim obredima, liturgijama, tekstovima, poslanicama i ostalim duhovno-performativnim elementima. Projekt je rezultirao detaljnom dokumentacijom pretvaranja umjetničke organizacije u vjersku – statutom i odlukom o osnivanju umjetničke organizacije “Vjerska organizacija”, arhitektonskom analizom “hrama” nove vjerske organizacije prema motivima seta filma “Kineskinja“ Jean-Luc Godarda, te oblikovanjem vizualnog identiteta “Vjerske organizacije” (VO).

Prvi susret “vjernika” kao i djelomično izlaganje javnosti tajnih procedura, protokola i komunikacija, održan je na tajnoj lokaciji na simboličan dan – 28. obljetnice djelovanja MONTAЖ$TROJA, 22. prosinca 2017. godine.

Cijeli proces je snimljen za potrebe dokumentarnoga filma koji će tajne procese i događaje učiniti javnima, u kako bi doprinio spoznaji ustroja organizacija koje kroje politički, društveni i intimni život nas i naših sugrađana.

Izvedbeni podaci

Koncept i umjetničko vodstvo: Borut Šeparović / Dramaturg: Nataša Mihoci / Snimatelj multimedijalnih materijala i virtualnu interakciju s publikom: Konrad Mulvaj / Montaža video materijala: Dejan Oblak / Fotografije: Damir Žižić / Grafičko oblikovanje: Konrad Mulvaj / Scenografija: Vanja Ilić i Mislav Kuzmanić (Ured ovl. arh. Vanja Ilić) / Koordinacija projekta: Nataša Mihoci / Asistenti produkcije: Maja Lay, Maja Adžaga / Odnosi s javnošću: Nataša Mihoci / Upravljanje društvenim mrežama: MONTAЖ$TROJ / Projekt financirali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Zaklada Kultura nova / Produkcija: MONTAЖ$TROJ