PROSLAVA

Što da se slavi, kada se više ništa ne može slaviti? Što da se radi, kada se više ništa ne može učiniti?

PROSLAVA je autobiografska posveta umjetničkim, znanstvenim i društvenim postignućima 20. stoljeća koje baštinimo danas. Projekt je ujedno i platforma za propitivanje učinka revolucionarnih događaja koje je donijelo prošlo stoljeće – posebice Oktobarske revolucije 1917. godine. Povod je sasvim osoban – 50. rođendan redatelja predstave, hrvatskog umjetnika – Boruta Šeparovića. 

U susret rođendanu, u dane obilježavanja stote obljetnice Oktobarske revolucije, umjetnik putuje u Sankt-Petersburg i Moskvu. Ondje aktivno sudjeluje i dokumentira teatarska i kulturna događanja kojima su se građani Rusije prisjetili događaja od prije stotinu godina. Svojom putopisnom izvedbom “parazitira” na teatarskoj izvedbi Ruske Federacije, kako bi obje ugradio u multimedijalnu proslavu svoga 50. rođendana.

PROSLAVA je umjetnikova potraga za smislom, ili konačno prihvaćanje besmisla. Odlazak putevima revolucije ujedno je povod za sasvim osobne, autobiografske i intimne refleksije o vlastitoj prolaznosti i smrtnosti, o osobnim razočarenjima, kao i umjetničkim i političkim porazima i događajima.

PROSLAVA je multimedijalni performans u formi rođendanskog slavlja. Kroz autobiografsku priču, od godine rođenja (1967.), umjetnik vodi publiku kroz svoje djetinjstvo, kroz svoja očekivanja od umjetnosti kao i životna razočarenja, kako bi ih uvukao u fikcionalni dio priče u kojem on netragom nestaje u sibirskim stepama. Za umjetnikom su ostali samo audio i video zapisi, citati i bilješke koje je poslao iz Rusije svojim prijateljima putem SMS-poruka i e-mailova, kao i suveniri koje je poslao poštom. Time PROSLAVA postaje svojevrsni rastanak umjetnika od svoje publike ali i oproštaj od samoga sebe. 

Vrhunac izvedbe je rođendanska torta s pokrivkom na kojoj je reprodukcija slike “Crvena konjica” Kazimira Maljeviča. Na torti gori pedeset svjećica, no nitko od uzvanika ne dobiva svoj komad torte. Umjesto toga, svjećice se tope i razlijevaju po torti, uništavaju sliku i zaokružuju ovaj multimedijalni performans.

PROSLAVA je komorno izvedena u drugoj polovici prosinca u prostorijama Ciboninog tornja, u ispražnjenim korporativnim prostorijama u kojima je do polovice 2017. djelovao Agrokor.

Izvedbeni podaci

Koncept, tekst i režija: Borut Šeparović / Izvođači: Tihana Lazović, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Kristina Marić, Damir Klemenić, Konrad Mulvaj, Borut Šeparović / Dramaturgija: Nataša Mihoci / Scenografija: Borut Šeparović i Konrad Mulvaj / Video & Multimedija: MONTAЖ$TROJ /  Fotografije: Damir Žižić / Zvuk & glazba: MONTAЖ$TROJ / Istraživači: Nataša Mihoci, Maja Lay, Maja Adžaga / Grafičko oblikovanje: Konrad Mulvaj / Izvršni producent: Borut Šeparović / Koordinacija projekta: Nataša Mihoci / Asistenti produkcije: Maja Lay, Maja Adžaga / Odnosi s javnošću: Nataša Mihoci / Društvene mreže: MONTAЖ$TROJ / Hvala: Sanja Šamanović / Projekt financirali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Zaklada Kultura nova / Produkcija: MONTAЖ$TROJ