PROTUNAPAD

Je li Hrvatska sigurna zemlja? Koliko još skrivenih minskih naprava čeka svoje žrtve? PROTUNAPAD je projekt u kojem je ples više od umjetnosti a svaki je korak pitanje života i smrti.

Dokumentarno-igrani film PROTUNAPAD prati sazivanje plesne skupine koja će zajedno sa snimateljskom ekipom otputovati na 12 lokacija u Republici Hrvatskoj koja su nekada bila minski sumnjiva područja a danas se vode kao razminirana – sigurna područja. Misija plesne skupine jest zaplesati na tim poljima te ljepotom svojih tijela i pokreta zagovarati ljudsko pravo na slobodu kretanja i osobnu sigurnost.

Ekipa filma PROTUNAPAD putuje kombijem od Vukovara do Dubrovnika a ispred svakog bivšeg minskog polja, danas razminiranog, sastaje se sa nizom osoba – pirotehničarima – aktivnima, umirovljenima i stradalima, vojnicima koji su u ratu pretrčali preko minskog polja, stradalnicima minskih incidenata, političkim i stručnim predstavnici državnih ureda i agencija u području razminiranja – u razgovoru s plesačima ove će ih osobe uvjeriti u sigurnost kretanja na odabranoj lokaciji ili će izraziti svoje sumnje i strah vezane uz skrivenu opasnost minskih naprava koje su možda, unatoč akcijama razminiranja, zaostale u zemlji.

Film PROTUNAPAD problematizirat će minske naprave u kontekstu ekološkog zagađenja i ratnih reperkusija koje sakate, uništavaju i ubijaju desetljećima nakon ratnih sukoba. U trenutku u kojem sugovornik plesača uvjeren u osobnu sigurnost pristaje krenuti s plesačima u polje i zaplesati, čitava će ekipa zagaziti na tlo kako bi snimila plesnu izvedbu u funkciji aktivističkog zagovora slobode. Film PROTUNAPAD pokazat će do sada neotkrivenu sliku minskog problema ali će i audiovizualnu i plesnu/izvedbenu umjetnost postaviti u angažiranu poziciju u kojoj je umjetnost više od umjetnosti a najobičniji je korak pitanje života i smrti.

Izvedbeni podaci

Projekt financiraju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport / Medijski pokrovitelji: Večernji list, net.hr, tportal, Radio Student / Partneri: Umjetnička organizacija Protunapad, Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade - Pogon, Tribine Grada Zagreba / Produkcija: MONTAЖ$TROJ