Nisam od onih koji vjeruju u moć kazališta. Radije sam cinik.

Cocta je u 1990-ima obnovila vlastiti brend preko slogana "piće vaše i naše mladosti", a vrijeme je da tako učini i kazalište. Kako? Može li kazalište učiniti napor da "obnovi svoju marku" na tržištu? Treba li to uopće poduzimati?

Cocta je u 1990-ima obnovila vlastiti brend preko slogana “piće vaše i naše mladosti”, a vrijeme je da tako učini i kazalište. Kako? Može li kazalište učiniti napor da “obnovi svoju marku” na tržištu? Treba li to uopće poduzimati?, pita Borut Šeparović, prvi čovjek Montažstroja u povodu nedavno održane predstave “Kazalište vaše i naše mladosti” koja je u samo tri izvedbe u prepuni Teatar ITD vratila nadu u živost tog prostora i o kojoj vrijedi razgovarati nakon izvedbe.

Riječ je o događaju, prije nego predstavi, koji počinje iritacijom brojnih internetskih i sms-poruka, nastavlja se scenskom akcijom u kojoj je gledateljska volja (pravo izbora?) stavljena na kušnju i završava benevolentnim vraćanjem novca onima koji nisu zadovoljni.  “Ne, ne, predstava nije gotova. Ne zna se niti kad će niti hoće li završiti. Nastavlja se na blogu gdje posjetitelji, i oni koji varaju da su takvi, iznose mišljenje: oduševljenje, neslaganje, gađenje, ljutnju, bilo što. Na blogu se mogu naći informacije i dezinformacije, baš kao i u predstavi, tumači Šeparović. Pokušali smo pratiti dvije linije ideje. Onu o kazalištu, gdje pitamo što bi kazalište moglo biti bez pretenzije za recept kazališta u budućnosti i onu o imperiju koji ima raznolike identitete i pojavnosti. Riječ je i o privatnoj dvojbi u značenju političkog kazališta.

Nisam od onih koji vjeruju u moć kazališta, radije sam cinik”, kaže Šeparović. Gledatelji testiraju vlastitu dozu cinizma prema poziciji u kazalištu kad im se postavi ultimatum: potpis ugovora i plaćanje dodatne ulaznice ili napuštanje dvorane.

Kakve su reakcije publike? “Manje je bilo razočaranih, mnogo više onih koji su se zabavili. Zanimljivo je da većina kazališnih kritičara nije potpisala ugovor, nije pratila predstavu u dvorani, ali je iskoristila svoj VIP-status. Bilo je i onih koji nisu htjeli napustiti dvoranu iako su bili uhvaćeni u varanju pa je  glasovanjem publike odlučeno hoće li se predstava prikazivati dalje. Bilo je pozitivnih kritika, ali i jedna vrlo negativna, čak bijesna”, kaže redatelj. Prikazane su samo tri izvedbe? Hoće li biti još izvedbi, odlučuje ravnatelj ITD-a Marin Blažević.

“Koliko sam upućen, više nema termina u teatru. Predstava je relativno skupa jer uključuje 20-ak izvođača: članove ansambla ITD i Montažstroja (Damir Klemenić i Srećko Borse stari su članovi), a bilo koje kazalište može kupiti čitav projekt.

O tržištu ili interesu kazališnih kuća ovisi hoće li se “Kazalište vaše i naše mladosti” još igrati”, zaključuje Borut Šeparović.

Razvoj performerske situacije, polemike i kritike pratite na blog.montazstroj.com.