ZLATNA KUNA

Predmet: Prijedlog performansa u sklopu programa manifestacije "Zlatne kune" koja će se održati 28. veljače 2013. godine na prijedlog Hrvatske gospodarske komore i ponudu PAGOCOM.-a d.o.o. kao organizatora manifestacije.

BUDUĆNOST JE SADA

Kontekst: Masovni performans BUDUĆNOST JE SADA svojim imenom i sadržajem evocira broj nezaposlenih osoba u Republici Hrvatskoj u 2013. godini, na pragu ulaska u Hrvatske Europsku uniju i u razdoblju krajnje neizvjesnosti od onoga što donosi budućnost. U performansu sudjeluje 370 anonimnih osoba – po jedna osoba za svaku nezaposlenu tisuću osoba u Hrvatskoj. Svaki od 370 sudionika za performans će biti plaćeni 56 kuna – jer upravo toliko nezaposlene osobe imaju na raspolaganju za jedan dan u mjesecu prema prosječnoj naknadi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Masovni performans BUDUĆNOST JE SADA predstavlja produkcijski i umjetnički izniman poduhvat poziva na solidarnost koja se u našem društvu nalazi tek još u natruhama. BUDUĆNOST JE SADA je poruka o važnosti preuzimanja društvene odgovornosti svakoga od nas, a ponajviše političkih i gospodarskih »decision maker-a« koji više od svakog običnog građanina Hrvatske oblikuju našu zajedničku budućnost. BUDUĆNOST JE SADA skreće pozornost na velike zahtjeve koji su još uvijek pred nama prije no što postanemo zemlja blagostanja.

Scenarij: Manifestacija »ZLATNA KUNA« u organizaciji Hrvatske gospodarske komore u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Nakon izvedbe hrvatske himne, gase se svjetla i pokreću se projekcije na dva platna na pozornici koje uživo, u »real time-u«, prenose ono što se događa ispred same zgrade. Ispred stakala Nacionalne sveučilišne knjižnice dvije kamere snimaju lica okupljenih 370 osoba koje stoje u tišini. Ništa se ne čuje osim prometa u daljini.  Među 370 sudionika performansa nalaze se protagonisti ranijih Montažstrojevih projekata – beskućnici, nezaposleni, umirovljenici, mladi – čime BUDUĆNOST JE SADA targetira najugroženije skupine našeg društva. Ispod lica na projekcijskim platnima, izmjenjuju se rečenice koje na činjeničnoj razini opisuju Hrvatsku. Od broja stanovnika do površine zemlje, od broja poduzetnika i tvrtki do broja nezaposlenih. Rečenice također fokusiraju neke od ključnih socijalnih problema naše domovine. U posljednjih 30 sekundi ovog performansa, treća kamera u totalu prikazuje svih 370 okupljenih osoba, koje svojom tišinom šalju poruku iščekivanja u rješenju društvenih problema koje ugrožavaju egzistenciju preko 370.000 ljudi.