BUDUĆNOST JE SADA

Mi smo zapisničari budućnosti. Mi pretvaramo stvarnost u radikalnu fikciju. Mi pretvaramo radikalnu fikciju u stvarnost. Naš izvještaj je politički čin.

BUDUĆNOST JE SADA je kazališna izvedba koja na poroznoj granici između stvarnosti i fikcije sadrži izvještaj radne skupine za budućnost te u sklopu tog izvještaja predlaže i scenarij za budućnost Hrvatske. Protagonisti projekta odazvali su se na oglas MONTAЖ$TROJ-a koji je pozivao menadžere, marketinške i PR stručnjake i startup entuzijaste ponukani vlastitom željom da učine nešto za viziju pravednijeg svijeta. Kazališna izvedba BUDUĆNOST JE SADA prati proces njihova rada u kojem su se oni unatoč svom entuzijazmu identificirali kao nesretna budućnost Hrvatske – mladi ljudi bez stalnog zaposlenja, dugoročne sigurnosti i perspektive. Raskrštavajući s vlastitim europskim snovima srednje klase, protagonisti su se suočili s radikalnim scenarijem Rainera Wernera Fassbindera „Anarhija u Bavarskoj“ zamišljajući po njezinom principu anarhiju u Hrvatskoj.

Njihov scenarij budućnosti počiva na oružanom i krvavom sukobu između kapitalista i revolucionarnih snaga koji 2017. godine dolazi do točke vrenja iz koje revolucionari izlaze kao pobjednici uspostavljajući Socijalističku Anarhiju Hrvatsku – kratko nazvanu SAH. Revolucionari uspostavljaju direktno demokratsko uređenje, ukidaju novac i privatno vlasništvo te ulažu napore u stvaranje društva u kojem se tek treba razotkriti što je to stvarno sloboda. Protagonisti svojim scenarijem odgovaraju na sveprisutno pitanje „Što dan nakon revolucije?“ ali upozoravaju i na neuralgične trenutke zamišljenog revolucionarnog angažmana i anarhičnog poretka u opoziciji s kontrarevolucionarnim opasnostima. Scenarij protagonista seže do 2023. godine kada je još uvijek neizvjesno hoće li se SAH održati ili će pokleknuti pritiscima EU. BUDUĆNOST JE SADA pokazuje da trebamo i možemo zamišljati alternative postojećem krvožednom sustavu jer ako ga je čovjek zamislio i stvorio trebao bi moći zamisliti i stvoriti pravedniji sustav od onoga u kojem živimo danas.

Prezentacije projekta BUDUĆNOST JE SADA održavale su se u prostorijama Hrvatske gospodarske komore – jer bi se u takvim institucijama trebali raditi projekti za bolju budućnost, a jedna prezentacija je održana na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje – jer nezaposleni danas teško vide vlastito bolje sutra. Na prezentacije u Hrvatskoj gospodarskoj komori posjetitelji su umjesto novčane razmjene za ulaznicu donosili vlastite tekstove na temu budućnosti, određene namirnice od kojih je spravljano ukusno jelo ili alkoholno piće. Nakon svake prezentacije protagonisti i publika stupali su u diskusiju i druženje čime je na mikro primjeru dokazano da se čak i neznanci lako mogu povezati oko ideje pravednijeg društva.

Izvedbeni podaci

Vodstvo projekta, koncept i režija: Borut Šeparović / Dramaturgija: Marko Kostanić / Asistent režije i savjetnik za scenski pokret: Nataša Mihoci / Protagonisti: Ratko Iveković, Svebor Kamenski Baćun, Siniša Kovač, Nikola Nedić, Sara Renar, Dario Stajčić / Songovi: Nikola Nedić i Sara Renar / Grafičko oblikovanje: Ivana Putica / Fotografija: Damir Žižić / Odnosi s javnošću: Nataša Mihoci / Koordinacija projekta i asistent produkcije: Hana Grgić / Projekt financirao: Gradski ured za kulturu, obrazovanje i šport, Zagreb, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Medijski pokrovitelji: Večernji list, Net.hr / Produkcija: MONTAЖ$TROJ