CROATIA IN FLAME

Attack is the best defence. Say YO for Croatia. Say NO for the war.

U ratnu jesen 1991. godine, MONTAЖ$TROJ se bezrezervno stavio u službu domovine. Rezultat je vrhunska domoljubna umjetnost u vidu glazbenog video spota. CROATIA IN FLAME je otvorena reakcija na prijeteću društvenu situaciju u kojoj skupina mladih umjetnika koristi medije kako bi doprinijela međunarodnom priznanju svoje domovine.

Sniman u tjeskobnim i vlažnim prostorijama skloništa Grič za vrijeme zračnih uzbuna u Zagrebu i čitavoj Hrvatskoj, spot je nastao u suradnji s redateljem Ivanom Rocom i glazbenikom HC Boxerom te u produkciji Hrvatske Radio Televizije. Napravljen po svim kriterijima zapadno-europskog umjetničkog tržišta, vrlo brzo se probio na vrh domaćih glazbenih ljestvica, a ujedno je postao i prvi hrvatski glazbeni spot emitiran na MTV-u.

CROATIA IN FLAME je poseban medijski projekt čija je funkcija bila lokalna koliko i globalna: domaća javnost se lako identificirala sa videom, ponosna na inovativnost i kvalitetu umjetničke vizije svojih sunarodnjaka, a međunarodnoj se javnosti Hrvatska kroz ovaj spot predstavila kao urbana i kulturno razvijena zemlja. CROATIA IN FLAME bitno je drugačiji od bilo kojih sličnih video spotova nastalih u to vrijeme, a ujedno je najpopularniji i najpoznatiji rad MONTAЖ$TROJA u široj javnosti.

Izvedbeni podaci

Koncept: Ivan Roca, Borut Šeparović / Režija: Ivan Roca / Tekst i koreografija: Borut Šeparović / Izvođači: Gordan Bosanac, Srećko Borse, Damir Klemenić, Siniša Pahić / Glazba: Hrvoje Crnić Boxer / Oblikovanje kostima: Marina Štembergar / Snimatelj: Dražen Petrač, Mile Tapavički, Vladimir Drnašin / Izvršni producent: Zoran Hudak / Produkcija: Hrvatska Radio Televizija