KAZALIŠTE VAŠE I NAŠE MLADOSTI

Imperijalizam je možda mrtav, ali zato je Imperij živ i zdrav. Bombe, Novac i Mediji čine kralješnicu suvremenog političkog poretka.

KAZALIŠTE VAŠE I NAŠE MLADOSTI je participativni projekt koji se poigrava s očekivanjima svoje publike i izravno propituje njenu odgovornost za izvedbu. U ovom projektu koji izbjegava žive izvođače na sceni, publika svoje dostojanstvo i odgovornost stječe ali i gubi posredstvom novca. Samom scenskom događaju prethodila je virtualna e-mail kampanja konceptualno organizirana oko krađe identiteta eminentnih kazališnih djelatnika. Pored toga, projekt je u polu-istinitim PR objavama najavljivan kao politički igrokaz na temu imperijalizma.

Nakon 15 minuta konvencionalne izvedbe, dvoranu zaposjeda izvođački tim zahtijevajući od članova publike da pojedinačno potpišu ugovor, ustupe broj svog mobilnog telefona i plate za daljnji ostanak u izvedbenom prostoru. Svi oni koji nisu pristali na ovu ucjenu bili su udaljeni iz glavnog izvedbenog prostora. Od tog trenutka KAZALIŠTE VAŠE I NAŠE MLADOSTI usporedno se odvija u četiri različita prostora, a pojedinom gledatelju je onemogućen uvid u cjelokupnost događanja. Za svakog člana publike izazov se sastojao u testiranju osobne spremnosti na rizik te suočavanju s vlastitom razinom potkupljivosti, ne znajući pri tome koji će biti krajnji ishod niza odluka. Pred kraj izvedbe sav novac sakupljen od ulaznica ostavljen je u dvorani na praznoj pozornici. U svega par sekundi novac je bio razgrabljen.

Izvedbeni podaci

Koncept i režija: Borut Šeparović / Savjeti: Hrvatski pravni centar / Izvođači: Sven Medvešek, Vili Matula, Nataša Dangubić, Damir Bartol Indoš, Dean Krivačić, Mislav Čavajda, Tvrtko Jurić, Nikša Marinović, Borka Ivošević, Nataša Antoniazzo, Ana Stunić, Nina Violić, Oliver Frljić, Damir Klemenić, Srećko Borse, Boris Bušić, Željko Kanić, Vedran Ladešić, Dalibor Sabolek / Glazba i zvuk: Višeslav Labosh / Grafičko oblikovanje: Studio Cavarpayer / Fotografija: Damir Žižić / Internet podrška: Netipični d.o.o. / Koordinacija i odnosi s javnošću: Dinka Bujas / Projekt financirali: Ured za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba, Austrijski kulturni forum / Sponzori: Tele2, Aduro idea, Staročeško, Apus zaštita / Medijski pokrovitelji: javno.hr, Metro express / Produkcija: MONTAЖ$TROJ i &td