KOMUNIZAM

Komunizam nikad nije bio kao sad. Razigran, bezobrazan i prijeko potreban.

Novovalna grupa VIS Idoli je 1982. godine u SFR Jugoslaviji pjevala o kenozoiku, geološkoj eri u kojoj živimo. U to vrijeme jedna era je bila na svom zalasku a 1989. godine dogodio se povijesni trenutak kojeg danas nazivaju “pad komunizma”. Upravo je 1989. godine MONTAЖ$TROJ započeo s javnim djelovanjem. Tranzicijski proces koji je uslijedio nije ispunio očekivanja za boljim životom. Živimo u društvu nejednakosti, nepravde i neizvjesne budućnosti.

25 godina nakon svog osnutka, MONTAЖ$TROJ predstavlja dekonstruirani retro-chic upakiran u suvremene pop trendove. Glazbeni video KOMUNIZAM ne govori o prošlosti već o željama za pravednijim društvom. Inspiracija ovoga glazbenog proizlazi iz ideja o budućnosti koje tek čekaju svoje ostvarenje. Došlo je vrijeme razmišljanja o potpuno novoj eri.

KOMUNIZAM je je fragment multimedijalnog projekta A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO? Ovaj audio-video uradak je sastavljen je od niza citata i parafraza prepoznatljivih pop glazbenih uradaka kao i od vizualnih fragmenata recentnih radova u produkciji MONTAЖ$TROJ-a. Nastao je u uvjerenju da glazbu, kao i mnogo toga drugog, možemo dijeliti a da ništa ne izgubimo.

KOMUNIZAM je namijenjen svima koji su zasićeni suvremenom pop glazbom. Odnosno, onom vrstom glazbe koja služi otupljivanju našeg doticaja s društvenom stvarnošću. Iako glazba ne može potaknuti društvene promjene, ona ih može zazivati.

Izvedbeni podaci

Koncept i režija: Borut Šeparović / Glazbena produkcija: Borut Šeparović i Konrad Mulvaj / Izvedba: Buga Klara Blanuša, Andreja Dodig, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj, Ante Perković / Montaža: Dejan Oblak i Borut Šeparović / Kamera: David Oguić i Dinko Šimac / Kolorkorekcija: Tomislav Vujnović i Dejan Oblak / Grafičko oblikovanje: Konrad Mulvaj / Ton majstor: Branko Puceković / Podrška: Hrvatsko društvo likovnih umjetnika i Visual Impact d.o.o. / Hvala: Damir Šimunović / Izvori: Idoli – Kenozoik, Nenad Romic za Novyi Byte - Razigran, bezobrazan i prijeko potreban, Joe Simon - Before the Night is Over via Outkast - So Fresh So Clean