SVE JE MOGUĆE

Autorefleksivni i autoreferencijalni video zapisi u trajanju od 1 do 8 minuta o poziciji samostalne umjetnice na nezavisnoj sceni u pandemijskom razdoblju.

Projekt SVE JE MOGUĆE, autorice Ane Prolić sastoji se od 48 kratkih poetski intoniranih video zapisa o dugom, diskontinuiranom i zahtjevnom jednogodišnjem procesu rada na projektu RADNIČKA CESTA tijekom 2020. i 2021. godine. Videozapisi su svojevrsna nadopuna autoričinih dnevničkih zapisa pisanih u prvom licu objavljenih pod nazivom DNEVNIK RADA.

Autorefleksivni i autoreferencijalni video zapisi u trajanju od 1 do 8 minuta proširuju i razvijaju same tekstualne zapise, te osim što stvaraju teatrološki materijal o samom procesu, donose i prikaz specifičnosti rada na nezavisnoj sceni u pandemijsko vrijeme, dodatno otežanim potresima. Sve to autorica iznosi u svojevrsnom video-blogu kako iz pozicije koautorice teksta izvedbe i kodramaturginje, tako i iz pozicije samostalne umjetnice izravno ugrožene posljedicama koronakrize posredujući i približavajući publici “drugu stranu” kreativnog procesa, uloge dramaturginje u procesu, ali i poziciju samostalne umjetnice na nezavisnoj sceni u pandemijskom razdoblju, kao i odnos društva i institucija prema umjetnicima i umjetnosti kao takvoj, (posebno kazališnoj).

Video materijal snimljen je većinom na zagrebačkoj Radničkoj cesti na kojoj su vidljivi tragovi deindustrijalizacije, ali i na drugim lokacijama koje imaju intiman značaj za autoricu, a koji je, osim samim procesom, obilježen pandemijom, epidemiološkim mjerama, produživanjem trajanja procesa, samoizolacijom, potresom, brojnim egzistencijalnim pitanjima i osobnim frustracijama, te razmišljanja o motivima koje otvara sam projekt poput univerzalnog temeljnog dohotka, lijenosti, pozicije radnika u doba automatizacije i industrijalizacije, konceptu “bullshit i shit” poslova i dr. 

SVE JE MOGUĆE, prva je bilješka nastala na početku procesa na projektu RADNIČKA CESTA, u trenutku kada se ostvarivanje svih zamisli, koncepata i umjetničkih izraza činilo moguće. Tijekom procesa ta se prvotna postavka pretvorila u vlastitu suprotnost, što je u konačnici dovelo da brojnih frustracija, razočarenja, propitivanja, ali i pronalaženja novih motivacija, modela i oblika kako bi se na kraju realizirala početna postavka o tome da je sve moguće, samo drugačije. 

Izvedbeni podaci

Autorica, redateljica i izvođačica: Ana Prolić / Snimatelj slike i zvuka: Borut Šeparović / Montaža, kolor-korekcija i izrada špice: Konrad MulvajProjekt omogućili: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova / Produkcija: MONTAЖ$TROJ