ZATVORENA IZLOŽBA “U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI”

3. listopada 2020. godine zatvorena je izložba U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI čime je završen i jednogodišnji rezidens umjeničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI, u prostoru ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, zatvorena je 3. listopada 2020. godine. Time je, ujedno, završen i jednogodišnji rezidencijalni program u suradnji sa MSU Zagreb. Rezidens je zamišljen i ostvaren kao hibridni laboratorij za proučavanje, nadogradnju i interpretaciju postojeće arhivske građe, te proizvodnju novog znanja o sustavu javnog zdravstva i nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb. 

Tijekom rezidensa (multimedijski) postav građe i vezne aktivnosti mijenjale su namjenu od studija za audiovizualno bilježenje refleksija građana na temu nedovršene bolnice kroz projekt SUSRETI, kao i radionice za proizvodnju sadržaja za tiskanu monografiju u suradnji sa različitim stručnjacima, preko pozornice za performativne izvedbe u projektu ZONA, koji kroz prikaz različitih faza izgradnje propituje razloge obustave radova, pa sve do izložbenog postava za kritičko proučavanje građe U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI, kao završnom rezultatu jednogodišnjeg rezidensa koji je otvoren za javnost 8. svibnja 2020. godine.

Izložbeni postav sastojao se od fotografija, službenih dokumenata, propagandnih i video materijala iz javnih i privatnih izvora, te izbora iz nekoliko stotina naslova novinskih članaka prikazanih na vremenskoj crti koja prati izgradnju bolnice, od osnivanja radne organizacije do početka procesa likvidacije. Postav je zaokružila restaurirana originalna maketa bolnice u Blatu koja je vrijedna ne samo kao arhivski dokument, već i kao cjelovito umjetničko djelo. Ova vrijedna maketa bi zahvaljujući inicijativi umjetničkog kolektiva MONTAЖ$TROJ trebala postati trajnim vlasništvom Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Arhiva

Novosti