U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI

Prikaz dijela bogate arhivske građe o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnici Zagreb prikupljene u sklopu višegodišnjeg interdisciplinarnog projekta NEDOVRŠENO.

POSTAV IZLOŽBE U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI

Izložba U OSNIVANJU U LIKVIDACIJI je rezultat petogodišnjeg rada Montažstroja na prikupljanju fotografija, novinskih članaka, video materijala i projektne dokumentafcije iz perioda 1980. do 1995. godine u namjeri da se, kroz povijesti nikada dovršene Sveučilišne bolnice Zagreb, potakne rasprava o pitanju uloge javnog zdravstva i posljedicama njegove liberalizacije u Hrvatskoj.

Izložene su i propagandne brošure za javnu raspravu o oba referenduma o samodoprinosima Zagrebčana namjenjenih bolnici, kao i rezultati glasanja. Na četiri video monitora prikazivane su arhivske snimke sa glasališta, snimke sa polaganja kamena temeljca, zatim gradilišta od 1982. do 1991. godine, te snimke sa sjednica rukovodstva izgradnje bolnice u Zagrebačkom naselju Blato. Naslovi iz zagrebačkih novina (“Vjesnik” i “Večernji List”) predstavljaju medijski vremeplov o investiciji, a datume objavljivanja prati rukom ispisani tečaj dinara, a kasnije kune u odnosu na njemačku marku.

Centralni eksponat izložbe je maketa bolnice, rad autora Štefana Kacina, Jurija Princesa i Bogdana Spindlera (iz projektantske organizacije Biro 71, Domažale, Slovenija) koja je i vrijedno svejdočanstvo o iznimnosti ovog objekta. To je njeno drugo predstavljanje u javnosti nakon što je prvi put bila izložena u ožujku 1984. u Starogradskoj vijećnici, a prije početka izgradnje.

Otvorenje izložbe u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održano je 11. svibnja 2020. u skladu sa posebnim okolnostima uvjetovanim koronavirusom.

Izvedbeni podaci

Koncept, ideja i umjetničko vodstvo: Borut Šeparović / Oblikovanje arhivskih materijala: Konrad Mulvaj  / Snimatelji: Konrad Mulvaj, Pavle Bojanić / Fotografije: Kristina Marić, Ivan Gundić / Grafičko oblikovanje: Konrad Mulvaj /  Oblikovanje zvuka: MONTAЖ$TROJ / Izvršna produkcija: Borut Šeparović & Pavle Bojanić  Hvala: Tihomir Milovac, Sanja Šamanović, Davorka Huljev, Rikard Štopfer, Stipe Milanović, Petar Ćurković, Branko Vadlja, Jadran Mimica / Projekt financirali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, Zaklada Kultura nova / Partner projekta: Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu / Produkcija: MONTAЖ$TROJ