POZIV NA STRUČNI SKUP “GDJE JE MOJA BOLNICA? – PRAVO NA BOLNICU”

Poziv na stručni skup "Gdje je moja bolnica? - pravo na bolnicu" i najava istraživačko-edukativnog programa "Bolnica u Blatu" u organizaciji Centra za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Montažstroj-a i PIN-a za zdravlje.

Pozivamo vas na prvi stručni skup iz serije “Bolnica u Blatu”. Stručni skup “Gdje je moja bolnica? – pravo na bolnicu” će se održati u formi tribine, s fokusom na pravo na zdravstvenu zaštitu, odnosno temeljna načela dostupnosti i pravednosti zdravstvene zaštite.

U tom kontekstu će se razmatrati povijest bolnice u Blatu kao primjer problema u dostupnosti i pravednosti zdravstvene zaštite u određenim dijelovima grada te neostvarenog prava građana koji su plaćali samodoprinos za izgradnju bolnice.

Uz stručnu raspravu o navedenoj temi, na skupu će ujedno biti predstavljen cjelokupni istraživačko-edukativni program “Bolnica u Blatu”.

Skup će se održati u utorak, 12.3.2024. od 17:30 do 19 sati, u predavaonici Doma zdravlja Siget, Av. Većeslava Holjevca 22, Zagreb.

Govornici:

  • Borut Šeparović, Montažstroj, voditelj dugogodišnjeg umjetničko-istraživačkog projekta o Sveučilišnoj bolnici
  • Aleksandar Džakula, voditelj Centra za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stručnjak u području organizacije zdravstvene zaštite
  • Ino Protrka, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Centar

Program je namijenjen zainteresiranim građanima, studentima, zdravstvenim profesionalcima, menadžerima te donosiocima odluka.

Molimo prijavite svoj dolazak putem poveznice: https://forms.gle/ijhD7SJRp44axaKE9 

O programu “Bolnica u Blatu”

Bolnica u blatu predstavlja sveobuhvatni istraživačko-edukativni program usmjeren na zdravstveno opismenjavanje i njegovanje kulture javne rasprave o temama u zdravstvu, odnosno u temama od društvenog značaja. Program koristi nedovršenu Sveučilišnu bolnicu u Blatu, ne samo kao mjesto sastanka, već kao model, odnosno snažan simbol i polazište za istraživanje različitih aspekata javnog zdravstva i unutarnjih odnosa koji oblikuju zdravstveni sustav. Nedovršena bolnica, sa svojom složenom poviješću i trenutnim zapuštenim stanjem, odražava mnoge izazove s kojima se suočava javno zdravstvo – od upravljanja i financiranja do pravednosti i dostupnosti zdravstvene zaštite. Kroz obilazak bolnice u Blatu, sudionici će imati priliku izravno se suočiti s fizičkim manifestacijama tih izazova, što će poslužiti kao snažan poticaj za dublje promišljanje i raspravu o ključnim pitanjima tijekom stručnih skupova u formi tribina.

Program uključuje:

  • Vođene interaktivne šetnje “OBILAZAK” na lokaciji nedovršene bolnice u Blatu 
  • Stručne skupove na kojima se raspravlja o pogledima i stavovima o nedovršenoj Sveučilišnoj bolnica (uključujući onom što su ljudi koji su bili u obilasku tamo doživjeli)
  • Znanstveno-istraživački rad usmjeren na izradu stručnih i znanstvenih radova i monografija
  • Oblikovanje edukativnog modela na primjeru bolnice u Blatu

Program “Bolnica u Blatu” pruža jedinstvenu priliku da se iz različitih perspektiva sagledaju i rasprave ključna pitanja koja oblikuju zdravstveni sustav. Kroz ovaj interdisciplinarni pristup, sudionici će biti u mogućnosti doprinijeti izgradnji inkluzivnijeg, transparentnijeg i učinkovitijeg zdravstvenog okruženja. “Bolnica u Blatu” postaje više od mjesta – transformira se u živu učionicu koja potiče kritičko razmišljanje i aktivno uključivanje u raspravu o budućnosti javnog zdravstva. Integracijom povijesnog konteksta i trenutnog stanja bolnice u program, sudionici će steći dublje razumijevanje složenosti i važnosti izazova s kojima se suočava javno zdravstvo.

Za dodatne informacije, obratite nam se putem e-maila: pinforhealth@gmail.com ili na broj mobitela: 099 331 0101.

PRIJAVA: https://forms.gle/ijhD7SJRp44axaKE9

Sudjelovanjem na ovom događaju pristajete na mogućnost snimanja audio i video materijala tijekom događaja. Snimke mogu biti korištene u edukativne ili promotivne svrhe te za dokumentaciju događaja.

Arhiva

Novosti