OBILAZAK

Četverosatno putovanje kroz vrijeme i prostor nedovršene Sveučilišne bolnice Zagreb, simbol propuštenih prilika i civilizacijskog zastoja u hrvatskom društvu.

Projekt “OBILAZAK” je spoj storytellinga, kazališnog performansa i povijesne rekonstrukcije, gdje Šeparović, koristeći prostor bolnice kao živu scenografiju, vodi publiku kroz betonski labirint operacijskih dvorana, atomskih skloništa, soba za pacijente u stacionarima i na krov zgrade. Posjetitelji gaze kroz “blato” nedovršenih snova i razdoblja tranzicije, otkrivajući priče i svjedočenja koja oblikuju ovaj monumentalni objekt. Ovo putovanje kroz betonski labirint od 222.000 kvadrata ne samo da oživljava povijest bolnice, već propituje i šire društvene teme poput društvene odgovornosti i civilizacijskog napretka.

“OBILAZAK” također uključuje susrete s povijesnim svjedocima, kao što je inženjer Rikard Stopfer, koji pružaju uvid u tehničke i povijesne aspekte bolnice, kao i s dr. Aleksandrom Džakulom, stručnjakom za zdravstvo, koji razmatra zdravstveni sustav i političke otpore izgradnji bolnice. Predstava je prožeta i elementima suvremene umjetnosti, uključujući interakcije s umjetnicima poput Konrada Mulvaja, pilota drona, i Marina Smoljanića, graffiti umjetnika, koji svojim radom dodaju slojevitost i boju ovom napuštenom prostoru.

Obilazak završava usponom na krov nedovršene bolnice, gdje sudionici uživaju u spektakularnom pogledu na rijeku Savu i rastući grad. Stručnjak za arhitekturu Dafne Berc pridružuje se grupi. S ove visoke točke, sudionici razmatraju budućnost monumentalne građevine, raspravljajući o mogućnostima njezinog dovršenja, prenamjene, rušenja ili čak očuvanja kao spomenika ili muzeja utopije. Poseban trenutak je izvedba epa “Skadar na Bojani” Kristine Marić na krovu zgrade, koji simbolično spaja prošlost i sadašnjost ovog monumentalnog projekta. Kroz ovu interakciju između prošlosti i sadašnjosti, predstava istražuje i propituje ideje o propuštenim mogućnostima i društvenim izazovima.

Projekt “OBILAZAK” nudi posjetiteljima jedinstveno iskustvo koje nadilazi granice obične šetnje, spajajući edukaciju i emocije u jedinstvenu cjelinu. Ovaj projekt je putovanje kroz povijesne, arhitektonske i ljudske slojeve, odražavajući bogatstvo i složenost urbanog života te razdoblja tranzicije. Ovaj projekt nije samo šetnja kroz vremensku kapsulu, već je i duboka refleksija o tranziciji, promjenama i nedovršenim snovima.

Izvedbeni podaci

Autor teksta i redatelj: Borut Šeparović / Dramaturgija: Maro Pitarević, Borut Šeparović / Izvođači: Borut Šeparović (vodič), Konrad Mulvaj (pilot drona), Marin Smoljanić (grafiter), Kristina Marić (pjevačica) / Stručnjaci: Aleksandar Džakula (stručnjak iz područja zdravstva), Dafne Berc (stručnjak za arhitekturu i urbanizam), Rikard Stopfer (stručnjak za građevinarstvo) / Izvršni producent, asistent redatelja i koordinator: Ante Ševo / Asistenti produkcije za logistiku i sigurnost: Filip Jernej, Nikša Modrić / Fotografije: Mirta Cindrić / Snimatelji slike: Bojan Koštić, Ana-Antonija Opalić / Snimatelj zvuka: Hrvoje Radnić / Montaža, kolor-korekcija: Konrad Mulvaj / Grafičko oblikovanje: Hrvoje Blažeković / Odnosi s javnošću i društvene mreže: Maro Pitarević / Hvala: Aida Mujkić / Projekt omogućili: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Zaklada Kultura nova / Produkcija: MONTAЖ$TROJ