FRAGILE

Ako je religija spoznala Boga, onda je ona spoznala nulu. Ako je znanost spoznala prirodu, onda je ona spoznala nulu. Ako je umjetnost spoznala harmoniju, ritam i ljepotu, onda je ona spoznala nulu. Ako je bilo tko spoznao apsolut, onda je on spoznao nulu.

Publika je sa četiri strane okruživala izvedbeni kvadrat prekriven s tristotinjak teških, crno ukoričenih knjiga s potpuno bijelim, neispisanim stranicama. Petero izvođača pod svjetlom jednog reflektora koji se njiše sa stropa iznad glava gledatelja utjelovljuju biblijski mit o obraćenju sv. Pavla. Na bijelim stranicama od kojih se odbija svjetlost, kao u pustinji u kojoj se dogodilo biblijsko obraćenje, izvođači predstavljaju priče o izgubljenim osobama koje se mijenjaju, pronalaze same sebe ili ostaju zauvijek izgubljene.

FRAGILE je predstava temeljena na tekstovima Wittgensteina, Maljeviča te Bibliji. Mit o preobraćenju tematiziran je kao posljedica sveopće krhkosti i promjenjivosti ljudskog identiteta. Identiteti u tranziciji prikazani su kroz razne simboličke jezike u interkulturalnom suodnosu izvođača različitih prošlosti i nacionalnosti. FRAGILE je predstava bez vremenskih i teritorijalnih uporišta koja progovara o općeljudskom fenomenu: o izgubljenim pojedincima koji postoje neovisno o državnim granicama.

Projekt FRAGILE je premijerno izveden u Vilhelmini, gradiću na krajnjem sjeveru Švedske te u Stockholmu, nakon čega je uslijedila turneja po Norveškoj, Nizozemskoj, Hrvatskoj i Jugoslaviji gdje je u Beogradu nagrađen posebnom nagradom publike u sklopu festivala Bitef. Ova izvedba u nacionalnom smislu od velike je kulturne ali i emotivne važnosti jer je tim gostovanjem MONTAЖ$TROJ postao prva skupina koja se vratila na jugoslavenski (srpski) festival nakon gotovo 10 godina nakon obustave svake suradnje.

Izvedbeni podaci

Koncept, režija: Borut Šeparović / U suradnji sa: Tamara Huilmand / Dramaturgija: Goran Sergej Pristaš / Asistent: Damir Klemenić / Izvođači: Guttorm Andersen, Irma Baatje, Fabian Galama, Damir Klemenić, Regina Magnus, Srećko Borse / Glazba: Hrvoje Crnić Boxer / Oblikovanje scene i kostima: Borut Šeparović / Produkcija: MONTAЖ$TROJ (HR), St. Zuil Van Volta (Breda, NL), NES theatres (Amsterdam, NL), Bergen International Theatre (Bergen, N), Intercult (Stockholm, S), Festival Zadar Snova (HR)