NASTAVAK RADOVA

Ekskurzija po ruševini nikad dovršene Sveučilišne bolnice Zagreb. Po prvi put građani Zagreba i svi zainteresirani mogli su obići kostur objekta uz stručno vodstvo i predstavljanje rezultata istraživanja o začetku i propasti tog velikog zdravstvenog projekta.

Ekskurzije pod nazivom NASTAVAK RADOVA održane su na obljetnice dvaju referenduma (14. i 15. studenog 2015.) na kojima su građani izglasali samodoprinos i odlučili na izdvajanje iz plaća za gradnju nikada dovršene Sveučilišne bolnice Zagreb.
Višesatne, pomno pripremljene performativne šetnje po građevinskom kosturu bolnice veličine 222.000 kvadratnih metara, pratile su dramaturgiju turističkih tura. Cilj tura je bio pomnije upoznavanje publike s brojnim aspektima moguće, a nikad dovršene, “tvornice zdravlja“. Izvođači su, poput turističkih vodiča, vodili publiku devastiranim i zaboravljenim kosturom bolnice, kao i kroz različite aspekte tog kompleksnog i ambicioznog projekta.
Prostorne točke na lokaciji u zagrebačkom naselju Blato postale su mjesta generiranja narativa i postavljanje pitanja o nedovršenom projektu Sveučilišne bolnice Zagreb, kao i za izvedbene akcije kolektiva Montažstroj, poput one u kojoj su izvođači sprejevima ispisivali nazive ordinacija na mjestima na kojima su one i trebale otvoriti svoja vrata pacijentima.
Publika, koja je prethodno sudjelovala u performansu OBUSTAVA RADOVA, hodala je zamišljenim ordinacijama, operacijskim salama, čekaonicama i hodnicima, zamišljala ih, te dijelila svoje impresije i refleksije. Nizala su se pitanja o lječnicima koji bi u neostvarenoj bolnici bili zaposleni, ali i o liječničkom lobiju koji je navodno opstruirao projekt. Otvarala su se nadalje pitanja o stanju današnjih bolnica, kao i o zdravstvenom sustavu u cjelini. Na samom kraju otvorio se prostor za raspravu o o željama i potrebama pojedinaca, o volji političara, i o vjeri građana u projekt Sveučilišne bolnice Zagreb, te konačno o spremnosti pojedinca i čitave zajednice da se žrtvuje za zajednička dobra.

Izvedbeni podaci

Koncept, ideja i umjetničko vodstvo: Borut Šeparović / Izvođači: Buga Klara Blanuša, Pavle Bojanić, Karla Crnčević, Andreja Dodig, Iva Đaković, Kristina Marić, Nataša Mihoci, Konrad Mulvaj, Nikolina Muža, Petra Prša / Snimatelj: Konrad Mulvaj / Fotograf: Damir Žižić / Grafičko oblikovanje: Konrad Mulvaj / Izvršna produkcija i koordinacija: Petra Prša / Asistent u koordinaciji: Maša Zamljačanec / Projekt financirali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Zaklada Kultura Nova / Partneri projekta: Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon Jedinstvo, Umjetnička organizacija Protunapad / Tehnička podrška: Končar / Produkcija: MONTAЖ$TROJ